Hlavní obsah

Slovensko musí české firmě zaplatit milióny eur za směnky z 90. let

Právo, ivi
Bratislava

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že státní společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP) bude muset vyplatit české firmě Draft-Ova z Opavy 11,4 miliónu eur (307 miliónů Kč) plus úroky od roku 2005 za směnku, kterou v roce 1998 vystavil tehdejší ředitel SPP Ján Ducký. Ten byl o rok později zavražděn.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropský soud pro lidská práva o tom rozhodl letos 9. června, server sme.sk o rozhodnutí informoval tento čtvrtek. I s úroky může jít podle serveru až o 20 miliónů eur (540 miliónů Kč), oficiálně ale v rozhodnutí soudu tato částka nefiguruje.

V devadesátých letech podepsal Ducký několik směnek na vysoké částky ve prospěch české firmy Sezooz Group. SPP měl těmito směnkami údajně zaplatit za dodávky technologií. Směnku před deseti lety koupila zmíněná opavská firma.

V roce 1999 byl Ducký zavražděn. Vraha se nepodařilo vypátrat. Množství směnek na velké částky podepsal rok před smrtí.

Česká firma je teď v insolvenci

Dosavadní slovenské vlády považovaly směnky za neplatné nebo promlčené a odmítaly je vyplatit. Ve prospěch české firmy přitom rozhodly bratislavské soudy v létech 2006 a 2009.

Na základě mimořádného dovolání tehdejšího generálního prokurátora Dobroslava Trnky však slovenský nejvyšší soud rozhodl ve prospěch plynařů. Evropský soud pro lidská práva uvedl, že k dovolání a ke zrušení původních rozsudků nebyl důvod.

SPP se nyní vyplacení směnky nevyhne. Česká firma musí nyní požádat o obnovu řízení. Server sme.sk upozornil, že zmíněná opavská firma je od roku 2013 v insolvenci. O bankrotu firmy zatím rozhodnuto nebylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám