Hlavní obsah

Temelín čeká největší prověrka v jeho historii

Právo, Pavel Orholz
Temelín

Jaderná elektrárna Temelín se chystá na největší prověrku ve své historii. Vůbec poprvé bude podrobena nezávisle kontrole podle nových pravidel Světového sdružení pozorovatelů jaderných elektráren WANO. Od pátku až do 11. prosince ji bude bedlivě sledovat 31 odborníků z dvanácti zemí. Právo o tom informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

Článek

Dosud se WANO zaměřovalo především na jednotlivé oblasti spojené s provozem jaderné elektrárny. Nový formát prověrek hodnotí elektrárnu jako celek. Proto se výrazně navýšil i počet odborníků, kteří přijedou Temelín posuzovat. Mezinárodní odborníci budou Temelín srovnávat s nejlepší světovou praxí.

„Takto silná expertní skupina k nám přijede vůbec poprvé. Jejich zkušenosti chceme maximálně využít k potvrzení nastavených priorit, popřípadě najít doporučení pro další zlepšení. Proto k misi přistupujeme zodpovědně a velmi otevřeně,“ uvedl ředitel Temelína Bohdan Zronek.

Mezinárodní experti si určili hned dvanáct kontrolních tras, na které se velmi podrobně zaměří. Zcela jistě nevynechají strojovny, jaderný ostrov ani další části technologie. „Své poznatky pak budou konfrontovat s informacemi ve více než tisícistránkové zprávě, kterou elektrárna expertům s předstihem předala,“ upozornil mluvčí Sviták.

Zmínil, že zpráva popisuje aktuální stav elektrárny včetně nastavených systémů v jednotlivých oblastech, například v provozu, bezpečnosti, koordinaci nebo fyzice.

„Součástí kontrol budou i desítky rozhovorů s pracovníky elektrárny. Mise skončí zpracováním závěrečné zprávy. Po dvou letech si mezinárodní experti přijedou ověřit, jak elektrárna s doporučeními pracovala,“ dodal.

Reklama

Související články

Temelín vyrobil v říjnu nejvíc elektřiny

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny za svou historii. Dosáhla 1,627 miliardy kilowatthodin (kWh), což by jihočeským...

Výběr článků

Načítám