Hlavní obsah

Opavia musí na obalu přiznat, že piškoty vyrábí v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Mondelez Czech Republic, která vyrábí mimo jiné sušenky či piškoty pod značkou Opavia, aby na obalech potravin uváděla zemi původu, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Firma letos přesunula výrobu piškotů z Opavy do Polska.

Foto: Stream.cz

Původní (vlevo) a nový piškot Opavia. Firma připouští jen občasné odchylky ve změně tvaru jednotlivých výrobků.

Článek

Na cukrovinkách není země původu povinným údajem. "Výjimku však představují případy, kdy ostatní informace na obalu mohou být pro spotřebitele zavádějící právě ohledně země původu," uvedl Kopřiva.

Výrobce bude zemi původu uvádět na obalech nejpozději od března příštího roku, jak ukládá nařízení SZPI, řekl mluvčí firmy Lukáš Hora.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z obalu není zřejmé, že se piškoty vyrábějí v Polsku. Je na něm pouze název a česká adresa prodávajícího. "Ve spojení se značkou Opavia, která se tradičně váže k výrobnímu závodu v Opavě, se může jednat o informace, které mohou zákazníka vést k závěru, že se jedná o výrobek původem z ČR," uvedl Kopřiva. S výrobcem zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty, dodal.

Piškoty změnily tvar i barvu

Kolem firmy Mondelez se letos rozpoutala aféra, kterou začal pořad A dost! na Stream.cz. [celá zpráva]

Tradiční piškoty Opavia

Piškoty po přesunu výroby změnily tvar a barvu. Výrobce mírně změnil složení a nutriční hodnoty. Firma se bránila, že receptura zůstala stejná, jen se změnila metodika výpočtu hodnot. Podle Hory to vyplývá i z šetření SZPI. Na novém obale už také není informace o tom, že piškoty neobsahují konzervanty a barviva a že mají nízký obsah nasycených mastných kyselin.

Co kde vyrábí Mondelez
V PolskuV Opavě
Piškoty OpaviaOreo
BeBeRodinnéTatranka
BrumíkFidorka
Zlaté sušenkyZlaté oplatky
Zlaté Mini PolomáčenéCrispello
Zlatá kolečkabelVita

Inspekce nařídila výrobci, aby zajistila označení země původu na obalech všech cukrovinek, které se nevyrábějí v Česku.

"Jde o následující výrobky – Piškoty, BeBe Rodinné, Brumík, Disko, Zlaté Mini Polomáčené, Zlatá kolečka a Zlaté sušenky," uvedl Kopřiva.

Poté, co média informovala o přesunu výroby piškotů do Polska, zaplavily internet a sociální sítě výzvy k bojkotu piškotů Opavia.

Mondelez je americká firma, která dříve byla divizí sušenek, cukrovinek a pochutin firmy Kraft Foods. Na českém trhu je lídrem. Celosvětové loňské tržby činily 840 miliard korun. V Opavě se sušenky vyrábějí nadále – například Oreo, Fidorka nebo Tatranka. Z Portugalska sem chce firma přestěhovat výrobu sušenek belVita. Po dokončení dvoumiliardové investice půjde o největší evropskou továrnu Mondelezu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám