Hlavní obsah

Pozemky v Praze jsou sedmkrát dražší než je český průměr

Novinky, Tomáš Volf

Pozemky v hlavním městě se nejčastěji prodávají za více než pět tisíc korun za metr čtvereční, v Královéhradeckém kraji nebo na Vysočině je běžné pořídit pozemek desetkrát levněji. Největší nabídka pozemků je nyní ve Středočeském kraji, kde jsou druhé nejdražší před Jihomoravským krajem. Vyplývá to z informací největšího tuzemského realitního serveru Sreality.cz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pozemků v Česku. Střední hodnoty (medián).

Článek

Nejlevnější pozemky jsou v Královéhradeckém kraji (465 Kč za m2), na Vysočině (499 Kč za m2) a v Ústeckém kraji (525 Kč za m2). Jde o tzv. mediány, čili střední hodnoty na ose od nejdražšího po nejlevnější nabízený metr čtvereční. Má lepší vypovídací hodnotu než průměr, protože není tolik zatížen extrémy na obou stranách.

„Potvrzuje se, že nejlevnější parcely jsou ve stejných krajích, kde jsou podle našich srovnání i nejlevnější nemovitosti,“ řekl manažer Sreality.cz Michal Zadák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Srovnání cen pozemků vychází z inzerátů, které byly na Sreality.cz zadané od letošního června do srpna. Celkem zde lidé nabízeli k prodeji téměř 24 tisíc pozemků. Medián jejich rozlohy je rozloze 1300 metrů čtverečních a cena 735 korun za m2.

Téměř tři čtvrtiny prodávaných pozemků jsou stavební parcely, menší část tvoří zahrady, louky a pole.

Na zasíťování se dá ušetřit i tratit

Většina prodávaných pozemků je bez sítí, nemají tedy připojenou vodu, kanalizaci, elektřinu ani plyn. Částečně zasíťované pozemky mají přivedenou obvykle alespoň elektřinu. Kompletně zasíťované pozemky tvoří zhruba pětinu nabídky, jsou typicky menší, do tisíce m2.

Rozdíl v obvyklé ceně plně zasíťovaného stavebního pozemku a stejného pozemku bez sítí dosahuje za celou ČR u pozemků do tisíce m2 až půl miliónu korun. U větších pozemků do 1500 m2 je to i přes šest set tisíc korun.

Medián cen stavebních parcel v ČR
Cena za m2Bez sítíČástečně zasíťovanéKompletně zasíťované
stavební parcely7356207141322
1000 m2 a méně11009609701500
1001-1500 m28207177911290
nad 1500 m2475450462900
Zdroj: Sreality.cz

„V lokalitách, kde přivedení inženýrských sítí není relativně nákladné, tak lze při koupi pozemku bez sítí ušetřit skutečně velké peníze,“ říká Zadák. Rozdíly v cenách zasíťovaných, nezasíťovaných či částečně zasíťovaných (např. pouze elektřina) pozemků se liší podle krajů.

Nejvíce lze ušetřit v Karlovarském kraji, kde rozdíl mezi obvyklou cenou nabízeného zasíťovaného a nezasíťovaného pozemku činí podle mediánu 902 Kč za m2, hned na druhém místě je Středočeský kraj, kde rozdíl dosahuje 864 Kč.

Při koupi nezasíťovaného pozemku lehce přesahujícího tisíc metrů tedy lze v těchto regionech ušetřit milión korun. To je podle autorů studie částka, z níž se na přivedení sítí obvykle vydá jen menšina a za zbytek lze pořídit minimálně základy a třeba i část hrubé stavby.

Národ kutilů

V některých krajích (např. Jihočeský, Zlínský) jsou překvapivě ceny částečně zasíťovaných pozemků nižší než u pozemků zcela bez sítí.

Obliba nezasíťovaných pozemků podle Zadáka souvisí se zálibou Čechů v kutilství a přesvědčení, že to sami zvládnou levněji. Pokud si před koupí pozemku nezjistí důležité informace o blízkosti sítí, podloží a podobně, může se jim rozhodnutí prodražit.

„Pokud například na pozemek nelze přivést vodu či plyn, čekají vás dodatečné náklady třeba na vrtání studny nebo na vytápění elektřinou,“ upozornil Zadák.

Reklama

Výběr článků

Načítám