Hlavní obsah

ČEZ investoval do německé firmy, která umí vyrobit syntetickou naftu

Novinky, tov

Po koupi podílu v německém výrobci baterií investuje ČEZ pomocí své dceřiné firmy do další technologie budoucnosti. Získal menšinový podíl v německé firmě Sunfire. Ta na jaře vyrobila první syntetickou naftu pro automobilku Audi.

Foto: Profimedia.cz

Šéf společnosti Sunfire Carl Berninghausen ukazuje nádobu se syntetickou naftou na tiskové konferenci v Drážďanech.

Článek

Hlavním produktem společnosti Sunfire jsou palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny nebo syntetická paliva.

Tzv. e-diesel vzniká jen s pomocí elektřiny, vody a oxidu uhličitého (CO2). Letos v dubnu toto palivo poprvé natankovala v Drážďanech do vozu Audi německá ministryně školství a výzkumu Johanna Wankaová

"Investicí do společnosti Sunfire pokračujeme v rozvíjení našich aktivit v oblasti decentralizované energetiky a obnovitelných zdrojů," řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Cenu transakce ani velikost podílu ČEZ nezveřejnil.

Spolu s Invenem vložily peníze do firmy také kapitálové fondy společností EDF a Total a také německá státní rozvojová banka KfW.

Letos v červenci Inven koupil za stovky miliónů korun podíl v německé firmě Sonnenbatterie, která vyrábí baterie využitelné například v kombinaci s domácí solární elektrárnou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám