Hlavní obsah

Inspekce objevila v medu zakázaná antibiotika, firma přišla o značku Klasa

• Aktualizováno
Novinky, tov

Na českém trhu se po mnoha letech objevily medy obsahující antibiotika. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS) je odhalily v medech společnosti Včelpo. Ve čtvrtek o tom informovalo ministerstvo zemědělství. Včelpo bylo vyřazeno ze seznamu výrobků, které mohou používat označení Klasa.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Ilustrační foto

Článek

Med obsahoval například zakázaná antibiotická léčiva chloramfenikol a nitrofurany, která se v Evropské unii i v řadě dalších vyspělých zemí nesmí podávat zvířatům, jejichž produkty jsou určeny pro lidskou spotřebu. Některá antibiotika patří k vysoce rizikovým látkám, které by se neměly v potravinách objevovat.

„Zatím není známo, jakým způsobem se látky do medu dostaly. Oba dozorové orgány fungují na vysoké úrovni. A to nejen při prověřování nejfalšovanější potraviny, kterou je med,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U medů společnosti Včelpo se antibiotika prokázala zatím u dvou šarží. Konkrétně jde o Med květový Včelpo a Dědečkův med – Med květový. Vzorky SZPI odebrala na přelomu října a listopadu.

Problém bude rozsáhlejší, odhaduje ministerstvo

U obou medů, které se prodávaly v Kauflandu, jde o 900gramové balení, Med květový Včelpo je šarže a datum minimální trvanlivosti 21. 8. 2018, u Dědečkova medu – Medu květového je šarže i datum minimální trvanlivosti 11. 8. 2018.

„Předběžné výsledky bohužel ukazují, že podobný problém lze očekávat i u dalších šarží,” uvedlo ministerstvo.

Antibiotika v medu společnosti Včelpo spol.s.r.o. objevila i SVS, a to v Dědečkově medu a Medu květovém lesním. Uvedený výrobek bylo možné koupit v prodejnách řetězců COOP, Globus a Kaufland. Zakoupený med s datem minimální trvanlivosti 27. 4. 2018 bude možné vrátit v místě prodeje.

SVS poté odebrala více než 40 vzorků od dalších českých včelařů, na výsledky kontroly se ještě čeká a budou nejdříve koncem měsíce.

Přišli o Klasu

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) ve čtvrtek oznámil, že společnost Včelpo už nesmí používat značku Klasa. Mohla ji používat od roku 2005, letos v březnu se ale objevily první problémy. U dvou produktů byl prokázán jiný geografický původ, než firma uváděla na etiketě. Listopadová zjištění o přítomnosti antibiotik znamenala odebrání značky.

Anketa

Kde nejčastěji kupujete med?
v obchodním řetězci
4,3 %
v malých prodejnách
1,4 %
od chovatele
94,3 %
Celkem hlasovalo 1978 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám