Hlavní obsah

Přesměrované telefonní linky stojí poškozené statisíce

Novinky, Bedřich Choděra
PRAHA

Lidí, kterým byly bez jejich vědomí přesměrovány linky při prohlížení internetových stránek a pak jim přijde účet na zaplacení horentních částek, stále přibývá. Současný rekord je téměř 114 tisíc korun za volání přes "žluté linky" s tarifem až 60 Kč/min.

Článek

Podle odborníků jde o důsledek podvodného jednání zatím neznámých pachatelů, kteří zneužívají vytáčeného telefonního připojení svých klientů k internetu.

Na stránkách nabízejících pohlednice, hudební nahrávky, ale i erotiku, se počítač pouhým kliknutím myši na nějaký obrázek skrytým tlačítkem odpojí od místního poskytovatele připojení a spojení se přesměruje na žluté linky s vysokým tarifem, aniž by na to byl uživatel internetu upozorněn. Ten se pak nestačí divit velkým částkám na účtech za telefon. Pachateli mohou být firmy ze zahraničí, které se jen těžko stíhají.

Z jejich jednání však profitují také domácí telekomunikační firmy, které mají z tarifu na žlutých a některých jiných "barevných" linkách nemalý podíl, až desítky procent. Mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha doporučuje, aby si lidé s vytáčeným připojením k internetu raději nechali "žluté" a ostatní "barevné" linky u svého operátora zablokovat, a navíc i volání do zahraničí. Tím podobné problémy odpadnou.

S obranou poradí sdružení spotřebitelů

"Barevné linky jsou však pro telefonní účastníky užitečné, neslouží jen zábavě, ale mohou se na nich dovědět užitečné informace. Podvodům by se mělo zamezit jinými způsoby," sdělila Právu mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivana Picková. Sdružení již vydalo doporučení, jak se mají poškození spotřebitelé hájit. Lze je najít na internetu nebo se domluvit na telefonním čísle této neziskové organizace 224 239 940.

Sdružení obrany spotřebitelů v této věci spolupracuje s význačnými odborníky včetně předního experta na počítačové právo Vladimíra Smejkala. Jedná také s telekomunikačními společnostmi o možnostech, jak se vyhnout nutnosti blokovat "barevné" linky s vyššími tarify. Pomohlo by například potvrzení přesměrování linky smluveným kódem, bez kterého by se akce vůbec neuskutečnila. Jednání s operátory jsou však teprve v samém začátku, uvedla Picková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám