Hlavní obsah

Hamé měla ve Svačince sóju, výrobek stahuje z pultů

Novinky, tov
Aktualizováno

Společnost Hamé stahuje z prodeje paštiky Svačinka. Státní veterinární správa (SVS) upozornila, že výrobek obsahuje alergen sóju, což ale není uvedeno na obalu, jak přikazuje legislativa. V úterý to uvedl mluvčí SVS Petr Pejchal. Podle Hamé šlo zřejmě o omyl zaměstnance a množství sóji ve výrobku je jen stopové.

Foto: Státní veterinární správa

Paštika Hamé s nedeklarovaným obsahem alergenu sóji

Článek

Jedná se o paštiku s obchodním názvem „Svačinka“ jemná pomazánka v balení po 190 gramech. Testy odhalily přítomnost sóji u jedné šarže s datem minimální trvanlivosti 8. 3. 2019.

„Sója není součástí receptury našeho výrobku Svačinka. Dané stopové množství se do této šarže dostalo pravděpodobně kvůli individuálnímu pochybení našeho pracovníka, který omylem ponechal stopové množství sójové bílkoviny v nádobě, která byla následně použita k výrobě Svačinky,” sdělil Novinkám zástupce Hamé Petr Kopáček.

Hamé: Méně než lepku ve výrobcích pro celiaky

Podle něj se jedná o nepatrné, stopové množství, které je výrazně menší, než je dovoleno například pro obsah lepku v produktech pro celiaky. „Tam ten limit tolerance je 20 miligramů. U sóji bohužel žádný limit tolerance stanoven není,” konstatoval Kopáček.

Podle seznamu poskytnutého výrobcem šlo do distribuce v Česku i  zahraničí celkem více než 53 tisíc kusů výrobku. Produkt byl distribuován také do Londýna a Dublinu s určením pro zde žijící českou komunitu. Stahování výrobku by mělo být ukončeno do 30. listopadu 2015.

Hrozí pokuta půl miliónu

„Produkt byl zachycen při úřední kontrole v tržní síti na Slovensku. Analýza zde prokázala přítomnost sójových bílkovin v množství 7,19 mg/kg, ačkoliv sója nebyla uvedena ve složení na etiketě výrobku. SVS na základě hlášení podaného slovenskou stranou zahájila 6. listopadu šetření u výrobce,“ řekl Pejchal.

Na přítomnost nedeklarovaného alergenu upozornil ČR slovenský veterinární dozor prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Paštika byla distribuována do obchodní sítě v ČR, na Slovensku, ve Velké Británii a Irsku. Výrobce již zahájil stahování produktu od svých odběratelů.

„Přítomnost sóji coby alergenu musí být dle příslušných nařízení ES deklarována na etiketě výrobku. Za porušení informační povinnosti může být právnické osobě udělena pokuta až do výše 500 000 Kč,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám