Hlavní obsah

Inflace v Česku se blíží nule, zlevnil benzín i potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil. Meziroční inflace činila 0,2 procenta, proti září zůstaly ceny v průměru beze změny. Podepsal se na tom zejména menší růst cen alkoholu a naopak větší zlevnění dopravy a potravin, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Alkohol meziročně zdražil o 1,2 procenta po zářijovém růstu o 1,6 procenta, u tabáku stouply ceny o osm procent, přičemž v předchozím měsíci to bylo o 8,5 procenta.

Vedle toho dál zlevňovaly pohonné hmoty, u kterých pokles cen v říjnu činil 17,2 procenta po zářijových 15,1 procenta.

Pokračující zlevňování pohonných hmot ovlivnilo i meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle doprava. Podle statistiků průměrná cena benzínu Natural 95, a to 30,54 koruny za litr, byla v říjnu nejnižší od února 2015 a cena nafty, 29,86 koruny za litr, dokonce od března 2010.

Mezi potravinami dál zlevňoval chleba (meziročně o 3,2 procenta), drůbež, vejce, mléko (o 15,6 procenta), sýry, jogurty a máslo. Vliv mělo i zpomalení růstu cen ovoce, uvedli statistici.

Oproti loňsku naopak stouply průměrné ceny dovolených o 7,4 procenta.

Analytik: Trend se začne obracet

„Předpokládáme, že v dalších měsících se vývoj inflace začne pomalu obracet. Vyčerpá se postupně pozitivní efekt levných pohonných hmot a svoji roli začne hrát i nízká srovnávací základna,” řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Do inflace na začátku roku podle něj znovu promluví vyšší spotřební daně u cigaret a nakonec z ní konečně vypadne vliv zrušených poplatků u doktora.

„V každém případě se zdá, že inflace poroste přece jen pomaleji, než naznačuje prognóza centrální banky. Inflační cíl se nejspíše nepodaří splnit ani v příštím roce, i když alespoň do tolerančního pásma nad jedno procento by se mohla inflace dostat už na začátku roku,” dodal Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám