Hlavní obsah

Oslabovat korunu budeme až do konce příštího roku, naznačila ČNB

Ukončení režimu devizových intervencí se pravděpodobně odsouvá až do období kolem konce roku 2016, shodla se podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera bankovní rada. ČNB zároveň vylepšila odhad růstu HDP pro letošní rok na 4,7 procenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než ve druhé polovině příštího roku.

„Potřeba udržovat výrazně uvolněné měnové podmínky i nadále přetrvává, přičemž pravděpodobnost toho, že bude potřeba ukončit kurzový závazek dříve, než předpokládá prognóza, se postupem času zmenšuje," uvedl na tiskové konferenci guvernér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oznámení plánu na prodloužení intervencí s cílem nedovolit koruně posílit pod hranici 27 CZK/EUR odhadli již minulý týden ekonomičtí analytici. Miroslav Novák ze společnosti Akcenta dokonce odhaduje, že intervenční režim ČNB ukončí až po personální obměně bankovní rady v prvním čtvrtletí 2017.

Banka vylepšila odhad růstu 

Odlišný názor má ale například ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Očekáváme, že kurzový závazek skončí ve třetím čtvrtletí příštího roku a koruna posléze posílí na 26 CZK/EUR, kde bude ČNB pravděpodobně intervenovat a bránit dalšímu posílení pod tuto hodnotu. Tento krok podle nás úzce souvisí i s personálními změnami v bankovní radě, když prezident Zeman příští rok jmenuje dva nové členy bankovní rady,” řekl Novinkám.

Slabší koruna prodražuje nákupy v eurech, naopak pomáhá vývozcům. Podle Asociace exportérů jim dva roky intervencí přinesly na tržbách stovky miliard korun, podpořily zaměstnanost a výrobu.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

ČNB ve čtvrtek zároveň v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,7 procenta z předchozích 3,8 procenta. Její odhad je tak ještě optimističtější než odhad ministerstva financí (4,5 procenta) nebo aktuální prognóza Evropské komise (4,3 procenta). [celá zpráva]

Reklama

Související články

ČNB: Záporné úrokové sazby nejsou potřeba

Zavedení záporných úrokových sazeb není potřebné. Důvodem je vysoký růst objemu úvěrů a existence záporných tržních úrokových sazeb v některých oblastech...

Výběr článků

Načítám