Hlavní obsah

Česká ekonomika letos poroste o 4,3 procenta, nejrychleji po Irsku, odhaduje Brusel

Aktualizováno

Ekonomika České republiky v letošním roce zrychlí růstové tempo na 4,3 procenta, příští rok ale její expanze prudce zpomalí na 2,2 procenta. Předpověděla to ve čtvrtek v podzimní ekonomické prognóze Evropská komise (EK). Hlavní příčinou rozkolísaného vývoje bude průběh čerpání z evropských fondů. V roce 2017 by měla ekonomika zesílit růst na 2,7 procenta.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Růst HDP pro rok 2015

Článek

Česká ekonomika podle prognózy Bruselu poroste nejrychleji po Irsku, kde očekává růst HDP o šest procent. Stejně rychle jako Česko má letos růst ještě Malta (4,3 procenta). Inflace v Česku by podle komise měla letos zůstat na 0,4 procenta a příští rok dosáhnout jednoho procenta.

Ekonomika celé Evropské unie letos vykáže růst o 1,9 procenta, v eurozóně bude činit 1,6 procenta, odhaduje EK. Pro celou EU má být letos inflace nulová a v zemích platících eurem pouze 0,1 procenta. Hlavním důvodem jsou nízké ceny ropy a pokles cen energií.

Řecko čeká další recese

Špatné vyhlídky přináší aktuální prognóza především pro Řecko. Letos očekává propad HDP o 1,4 procenta a v roce 2016 další pokles o 1,3 procenta HDP. K růstu se má Řecko vrátit až v roce 2017.

Prognóza nabízí první zhodnocení hospodářského dopadu příchodu velkého počtu uprchlíků do EU. Uvádí, že krátkodobě znamenají vyšší veřejné výdaje růst hrubého domácího produktu, dlouhodobě je pozitivní dopad očekáván především ve vyšší nabídce pracovních sil. Předpokladem je ale správná politika, která změny na pracovním trhu skutečně umožní.

"Pro EU jako celek bude dopad malý, ale může být silnější v některých členských státech," uvedla komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám