Hlavní obsah

Kontrolní hlášení daňové úniky nezastaví, soudí dvě třetiny firem

Právo, Jakub Svoboda

Kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty (DPH), které budou muset všichni plátci DPH od příštího roku povinně zasílat finančním úřadům, má být podle ministra financí Andreje Babiše jedním z klíčových nástrojů k omezení daňových úniků. Dvě třetiny malých a středních firem se ale domnívají, že nová povinnost ke kýženému výsledku nepovede.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, který pro Právo provedla ČSOB v rámci svého čtvrtletního šetření pro Index očekávání firem.

Zavedení kontrolních hlášení účinně přispěje k boji s daňovými úniky jen podle 34 procent firem, se samotným opatřením ale souhlasí téměř polovina, konkrétně 46 procent oslovených.

Podle Petra Mandy, ředitele firemního bankovnictví ČSOB, se výsledky průzkumu dají interpretovat i tak, že čeští podnikatelé dávají kontrolnímu hlášení šanci. „Bohužel v tuhle chvíli není jasné, jaké finanční a administrativní dopady bude takové opatření na firmy mít,“ dodal.

Naprostá většina podnikatelů očekává, že investice do nutných úprav firemního softwaru nepřevýší 10 tisíc korun, 29 procent firem dokonce počítá s tím, že za to nezaplatí více než tisícovku.

První hlášení už v únoru

Z průzkumu dále vyplynulo, že více než polovina firem je o blížícím se zavedení kontrolních hlášení dobře informována a ví, jak se na něj připravit.

Na druhou stranu třetina firem podle svých zástupců stále potřebné informace dosud nemá. A jak Právo už dříve napsalo, na novinku nejsou zdaleka připraveni, případně o ní ani nevědí, také mnozí plátci DPH z řad živnostníků. Výlučně elektronicky začne s finančními úřady od začátku příštího roku komunikovat až 100 tisíc živnostníků a podnikatelů, kteří dosud podávali daňové přiznání pouze přes tiskopisy.

Firmy budou od příštího roku posílat hlášení k DPH vždy do 25. dne následujícího měsíce. První kontrolní hlášení tak musí podat do 25. února 2016. To platí i pro fyzické osoby, které jsou měsíčními plátci DPH. Fyzické osoby, které mají zdaňovací období čtvrtletní, by měly hlášení podávat jednou za čtvrt roku. Poprvé tak budou muset učinit příští rok do 25. dubna.

Elektronická podání jsou možná přes aplikaci EPO (elektronickou podatelnu finanční správy) či datovou schránku. Těm plátcům DPH, kteří tak neučiní a obrátí se na finanční správu klasickými tiskopisy s daňovým přiznáním, hrozí pokuta 2000 až 50 000 Kč.

Za nepodání budou pokuty

U kontrolního hlášení bude v případě jeho nepodání udělena fixní pokuta 1000 Kč, pokud to podnikatel včas dodatečně napraví ještě před výzvou finančního úřadu. Jestliže tak učiní až po výzvě, dostane bez pardonu pokutu 10 000 Kč.

Kdo nepodá hlášení ani na základě výzvy k podání, správce daně mu udělí pokutu 50 tisíc korun. Ve výjimečných případech pak bude moci sankce dosáhnout až půl miliónu korun.

Většina zástupců firem v průzkumu pro Právo uvedla, že mají k dispozici pracovníka, který může za účetní či účetního v případě jejich náhlé absence zaskočit, aby se firma vyhnula sankcím za nedodržení termínu odevzdání hlášení. Problém by náhlá nepřítomnost účetní v souvislosti s odevzdáváním kontrolních hlášení mohla způsobit u třetiny firem.

Podle ministra financí Babiše bude zavedení kontrolních hlášení u DPH z hlediska očekávání výše výběru daní důležitější než připravovaná elektronická evidence tržeb.

Z jejího zavedení, ke kterému má dojít postupně v příštích letech, má podle nedávného průzkumu agentury Median pro Českou televizi obavy 56 procent oslovených živnostníků a podnikatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám