Hlavní obsah

Češi ročně před úřady zatají platby za 614 miliard, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Češi každý rok před veřejnými institucemi skryjí ekonomické transakce až za 614 miliard korun. Významný podíl stínových aktivit se týká malých hotovostních plateb, které domácnosti provádějí v sektoru služeb. Uvádí to studie Stínová ekonomika v ČR, kterou na tiskové konferenci v úterý představilo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za všechny peníze, které se ročně protočí v české stínové ekonomice, by se podle analýzy CETA mohlo vytvořit přes 1,5 miliónu pracovních míst oceněných průměrnou mzdou. Odhady úřadů práce, podle kterých až třetina nezaměstnaných pracuje načerno, tak prý dostávají reálný rozměr.

Stínovou ekonomiku CETA chápe jako součet úmyslně neregistrovaných a skrytých aktivit (skrytá ekonomika), nelicencovaných a nelegálních činností (nelegální ekonomika) a samoobslužných aktivit (neformální ekonomika).

Chybějící příjmy tlačí na růst daní

Příčinami jejich vzniku je v drtivé většině regulace, kterou se subjekty snaží obcházet. Důvodem je ušetření nákladů spojených s legální živností (administrativa žádosti, podmínky výkonu živnosti) a vyhýbání se daňové povinnosti.

"To však neznamená, že je stínová ekonomika neefektivní. Naopak stínová ekonomika je nesmírně efektivní, protože umožňuje lidem spontánní směnu bez státní regulace, tedy s nižšími náklady," uvedl ředitel výzkumu v CETA Aleš Rod.

Neefektivní je stínová ekonomika hlavně z rozpočtového pohledu. Chybějící daňové příjmy v prostředí neklesajících výdajů vytvářejí tlak na zvyšování daňové zátěže nebo další zadlužování, dodal Rod.

Na černo se opravují auta i prodává alkohol

Podle výpočtů CETA dosahuje stínová ekonomika v ČR zhruba 15 procent hrubého domácího produktu a v posledních letech mírně klesá.

„V České republice se na stínové ekonomice největší měrou podílí sektor stavebnictví a sektor velkoobchodu a maloobchodu (včetně opravy a údržby automobilů), aktivity jsou velmi důkladně skrývány také ve zpracovatelském průmyslu a v sektoru ubytování, stravování a pohostinství,“ uvedl Jonáš Rais, analytik CETA a spoluautor studie.

V české ekonomice podle něj vzniká daňová mezera ve výši 22 procent teoretického výběru DPH. Velký problém je také skrývání aktivit na trhu práce, kde podle odhadu Českého statistického úřadu zaměstnání nelegálně vykonává zhruba 200 tisíc lidí.

Jsme mírně nad průměrem

Z mezinárodního srovnání vyplývá, že přestože je rozsah stínové ekonomiky České republiky (s uvedenými 15 procenty HDP) v rámci celé EU podprůměrný, za většinou států západní a severní Evropy podle CETA stále zaostáváme. O něco lépe než ČR si vede také Slovensko (14,6 procenta).

„Průměrný objem stínové ekonomiky v EU činí asi 18,6 procent, přičemž nejmenší relativní velikost generuje Rakousko (7,8 procenta HDP) a největší podíl stínových aktivit pozorujeme v Bulharsku (31 procent HDP),“ dodal Rais.

Anketa

Zaplatili jste někdy řemeslníkům za odvedenou práci bez vystavení faktury?
Ano
88,6 %
Ne
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1093 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám