Hlavní obsah

Rozvážet zboží pomocí dronů se vedle Amazonu chystá i Wal-Mart

Novinky, tov

Největší obchodní řetězec světa, americký Wal-Mart, zažádal úřady v USA o povolení testovat doručování zboží pomocí malých bezpilotních letadel - dronů. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

V žádosti odeslané tento týden Wal-Mart žádá o povolení testovat drony při „dodávkách zákazníkům v obchodech Wal-Mart i do jejich domovů“, píše Reuters, která získala kopii žádosti. Vedle toho chce obchod drony zkoušet i při inventurách ve skladech.

Wal-Mart se tak zařadil po bok firem jako Amazon a Google, které testují rozvážku drony v očekávání, že Federální úřad pro letectví (FAA) brzy rozhodne o pravidlech jejich komerčního využití. Vedení úřadu v červnu slíbilo, že se tak stane do roka.

Mluvčí Wal-Mart Dan Toporek uvedl, že řetězec chce drony nasadit po jejich otestování a nastavení pravidel co nejdříve. Drony podle něj mají velký potenciál a budou se opírat o hustou síť obchodů řetězce.

Podle Reuters hodlá řetězec používat drony vyráběné čínskou firmou SZ DJI Technology.

Agentura AP minulý týden uvedla, že americká vláda plánuje vytvoření registru majitelů bezpilotních letounů. FAA se dohodl s ministerstvem dopravy na vytvoření pracovní skupiny, která bude mít za úkol registrační systém připravit. Skupina by měla mimo jiné určit, které bezpilotní letouny by měly registraci podléhat a které by od ní naopak měly být osvobozeny. Předpokládá se, že nebude třeba registrovat hračky a malé drony, jež nepředstavují bezpečnostní riziko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám