Hlavní obsah

Toyota v prodejích předběhla VW, vrátila se na první místo

Japonská automobilka Toyota Motor prodala za první tři čtvrtletí letošního roku zhruba 7,5 miliónu vozů. Získala tak zpět vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu, o kterou ji v pololetí připravil německý konkurent Volkswagen.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Logo automobilky Toyota

Článek

Toyota v pondělí oznámila, že její prodej v období od ledna do září meziročně klesl o 1,5 procenta na 7,498 miliónu vozů. Prodej Volkswagenu se podle dřívějších údajů snížil rovněž o 1,5 procenta a činil 7,43 miliónu vozů. Třetí místo na trhu obsadila americká automobilka General Motors (GM), jejíž prodej klesl o procento na 7,2 miliónu vozů.

Za poklesem prodeje společnosti Toyota stála podle agentury AFP slabá poptávka na domácím na trhu.

Volkswagen se v poslední době potýká s poklesem prodeje v Číně, Rusku a Latinské Americe. Prodej německého podniku by navíc mohl negativně ovlivnit skandál kolem falšování údajů o emisích, který vypukl ve druhé polovině září. Šéf závodní rady podniku Bernd Osterloh nicméně minulý týden uvedl, že skandál zatím neměl dopad na poptávku.

Na špici od 2008

V prvním pololetí Volkswagen prodal 5,04 miliónu vozů, zatímco Toyota pouze 5,02 miliónu. Německý koncern se tak poprvé v historii dostal do čela světového automobilového trhu. Za celý loňský rok jedničkou na trhu Toyota, když prodala 10,23 miliónu vozů.

Toyota se poprvé dostala na první místo ve světových prodejích v roce 2008, když překonala GM. Na této pozici se pak od té doby držela každý rok s výjimkou roku 2011, kdy byla první GM poté, co výrobu Toyoty v Japonsku narušily následky zemětřesení a vlny tsunami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám