Hlavní obsah

Zákaz prodeje na svátky znamená 700 miliónů ušlých tržeb denně, odhadují obchodníci

Navrhované omezení otevírací doby obchodních řetězců o některých svátcích by znamenalo denní propad tržeb zhruba 700 miliónů korun včetně propadu odvodů DPH. Vyplývá to z materiálu Svazu obchodu a cestovního ruchu. Státní rozpočet by tak podle svazu přišel ročně o stovky miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jakákoliv regulace prodejní doby zákonem je neodůvodněným zásahem státu do soukromoprávních vztahů podnikatelských subjektů. Tvrzení, dle kterých je v ČR nejliberálnější maloobchodní prostředí v rámci EU, jsou zavádějící. Podle oficiálních údajů otevírací dobu obchodů kromě ČR nereguluje dalších deset zemí EU,” řekla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Sedm států EU reguluje otevírací dobu jen částečně, bez specifického právního předpisu. Pouze deset zemí EU pak reguluje otevírací dobu maloobchodu administrativně.

S omezením otvírací doby počítá senátní návrh zákona, který v úterý Sněmovna přes odpor pravice podpořila v prvním kole schvalování. Normu, o jejíž přijetí usilují odbory, nyní projednají sněmovní výbory. [celá zpráva]

Dopad na obchody u hranic

Navrhovaného omezení prodeje během svátečních dnů se obávají hlavně obchody v českém příhraničí. Obchody a nákupní centra v blízkosti hranic jsou totiž často více závislé na zákaznicích ze sousedních zemí.

Například v Německu a Rakousku jsou obchody zavřené nejen o vybraných svátcích, ale také o nedělích. Přitom právě v takových dnech jsou cizinci zvyklí vyrážet za nákupy za hranice do Česka, kde se podílí výraznou měrou na tržbách domácích prodejců

„Pokud ale zákaz či omezení prodeje v České republice vyjde na neděli nebo půjde například o vánoční svátky, během kterých jsou obchody zavřené i v Rakousku, rázem přicházíme o tržby v desítkách miliónů korun,“ řekl Jan Procházka, ředitel outletového centra se značkovým oblečením Freeport Hatě, které se nachází nedaleko rakouských hranic.

Pomůže to večerkám

"Pro zahraniční řetězce může být vliv na tržby výrazný a naopak pro vietnamské večerky by to mohla být podpora," řekl mluvčího obchodů COOP Lukáš Němčík.

Mluvčí supermarketů Billa Lucie Borovičkové ale dramatické dopady na jejich prodejny nečeká. "Očekáváme, že se sváteční nákupy přesunou na dny před svátky a prodeje jako takové to výrazněji neovlivní," uvedla Borovičková. Billa také očekává růst tržeb svých obchodů stop na čerpacích stanicích, kterých se omezení nedotkne.

Nábytkářský řetězec IKEA vychází ze svých zkušenosti v Maďarsku, kde zákaz nedělního prodeje měl na tržby částečný vliv, ale menší, než řetězec původně očekával. Na druhou stranu ale utrpěli zákazníci, kterých teď v obchodech tlačí víc o sobotách. "(Zákon) měl zásadní dopad na zákazníky a jejich komfort nakupování, jelikož se jejich zájem přesunul především na sobotu," uvedl mluvčí IKEA Tomáš Kubík.

Za porušení miliónové pouty

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by obchody směly mít otevřeno do 12:00. Většina obchodníků ale má už nyní na Nový rok, 25. prosince či na Štědrý den odpoledne zavřeno z vlastního rozhodnutí.

Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Norma počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila sankce do miliónu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět miliónů korun. Nyní prodejní dobu obchodů v Česku v době státních svátků žádný předpis nereguluje.

Zákaz se snaží odbory prosadit několik let. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu.

Anketa

Přijali byste nabídku přivýdělku v neděli?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
Celkem hlasovalo 6406 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám