Hlavní obsah

Čínská ekonomika dále zpomalila

Peking

Čína ve třetím čtvrtletí zpomalila hospodářský růst, útlum je ale menší, než se čekalo. Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky světa vzrostl v meziročním srovnání o 6,9 procenta po růstu o sedm procent v předešlém kvartálu. Představuje to nejslabší výkon od počátku roku 2009, vyplývá z pondělních údajů čínského statistického úřadu.

Foto: Jason Lee, Reuters

Muž sleduje vývoj akcií na burze v Pekingu

Článek

Podle analytika Louise Kuijse ze společnosti Oxford Economics vedla ke zpomalení ekonomiky slabší situace na čínském realitním trhu a v čínském exportu. Prudšímu útlumu ale zabránila slušná spotřeba a infrastruktura.

"Vše naznačuje, že restrukturalizace a modernizace čínské ekonomiky plynule pokračují," uvedl podle agentury AP mluvčí čínského statistického úřadu Šeng Laj-jün.

Růst maloobchodních tržeb zrychlil z červencových 10,5 procenta na zářijových 10,9 procenta. Průmyslová výroba sice v září stoupla v meziročním srovnání o 5,7 procenta, na odhady to však nestačilo. Investice do nemovitostí a dalších dlouhodobých aktiv se za prvních devět měsíců roku zvýšily o 10,3 procenta, což je o 0,5 procentního bodu méně než se čekalo. Právě investice do budov, strojů a dalšího dlouhodobého kapitálu jsou motorem čínské ekonomiky.

V mezičtvrtletním srovnání stoupla čínská ekonomika o 1,8 procenta, tedy stejným tempem jako v předešlém kvartálu. Trh očekával růst o 1,7 procenta.

U hrubého domácího produktu ekonomové dotázaní agenturou Reuters očekávali zpomalení na 6,8 procenta. Výsledky jsou o desetinu procentního bodu lepší.

Pomalejší, ale udržitelný růst

Pondělní údaje i tak znamenají tlak na čínské činitele, aby přišli s dalšími opatřeními na podporu ekonomiky.

Růst čínské ekonomiky se zpomaluje delší dobu. Ještě loni stoupla o 7,3 procenta, což bylo její nejpomalejší tempo za posledních 24 let. Komunističtí vůdci se snaží nasměrovat ekonomiku k pomalejšímu, ale udržitelnějšímu růstu, který by byl místo jednostranného zaměření na vývoz a investice založen více na domácí spotřebě.

Mezi odborníky přetrvávají pochybnosti ohledně spolehlivosti čínských dat. Někteří pozorovatelé se domnívají, že čínský růst je ve skutečnosti mnohem pomalejší, než jak ukazují oficiální data. Čínský statistický úřad v září ohlásil změny ve způsobu výpočtu čtvrtletních údajů o vývoji hrubého domácího produktu, aby zvýšil přesnost čísel.

Reklama

Výběr článků

Načítám