Hlavní obsah

Řecký parlament odsouhlasil balík reforem zahrnující úspory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký parlament v noci na sobotu schválil balík reforem zahrnující tvrdá úsporná opatření požadovaná mezinárodními věřiteli výměnou za třetí záchranný plán pro tuto zadluženou zemi. Reformy obsahují snížení důchodů, zvyšování věku pro odchod do důchodu, zvýšení trestů za daňové úniky a liberalizaci trhu s energií. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras v parlamentu obhajuje plán reforem.

Článek

Schválení zákona se předem očekávalo. V 300členném parlamentu má totiž vládní koalice tvořená levicovou formací SYRIZA a nacionalistickými Nezávislými Řeky 155 zákonodárců.

Koncem října přijedou do Atén inspektoři Evropské komise, Evropské centrální banky, záchranného fondu eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, aby zhodnotili pokrok Řecka při plnění podmínek třetí mezinárodní pomoci.

Atény chtějí co nejrychleji podstoupit kontrolu svých dosavadních kroků ze strany odborníků zastupujících mezinárodní věřitele, aby mohly přejít k rekapitalizaci svých bank a zahájit jednání o další pomoci a odpuštění dluhů. Seznam reforem, které musejí uskutečnit, je ale poměrně dlouhý, upozorňuje Reuters.

Šéf řeckých financí slíbil, že Atény dosáhnou oddlužení

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos v pátek v parlamentu slíbil, že vláda bude bojovně vyjednávat s mezinárodními věřiteli s cílem dosáhnout potřebného oddlužení země. Vláda premiéra Alexise Tsiprase, která vzešla ze zářijových předčasných parlamentních voleb, slíbila splnit tvrdé podmínky mezinárodní pomoci a zároveň najít způsob, jak zmírnit bolestivé dopady těchto opatření. Zavázala se vybojovat úlevy v takzvaných "otevřených otázkách", mezi které zahrnuje důchodovou reformu, minimální mzdy, špatné úvěry a oddlužení.

"Budete mít bojovnou vládu, která přinese řešení problému dluhu," řekl podle agentury Reuters Tsakalotos před zákonodárci v rozohněné debatě před hlasováním o prvním balíku reforem.

Chystaný "superzákon" předpokládá snížení důchodů, zvyšování věku pro odchod do důchodu, zvýšení trestů za daňové úniky a liberalizaci trhu s energií.

Řecko se tak definitivně podřizuje tomu, proti čemuž Tsipras dlouhodobě z opozičních lavic bojoval. Slibem, že přístup radikálně změní, vyhrál s formací SYRIZA lednové předčasné parlamentní volby. Nakonec ale s eurozónou uzavřel dohodu o novém plánu pomoci, zbavil se krajně levicového křídla ve straně a v dalších předčasných parlamentních volbách v září znovu zvítězil.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Řecku jasně vyhrála Tsiprasova SYRIZA

Řečtí voliči v nedělních předčasných parlamentních volbách vrátili k moci levicovou stranu SYRIZA, přestože se její šéf a bývalý premiér Alexis Tsipras v létě...

Výběr článků

Načítám