Hlavní obsah

Čínských dolarových miliardářů je poprvé víc než amerických

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Počet dolarových miliardářů v Číně poprvé překonal počet miliardářů ve Spojených státech. Uvedl to čínský časopis o bohatství a luxusu Hurun Report. V pevninské Číně letos registruje 596 miliardářů, zatímco v USA jich je 537.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

Oproti loňskému roku stoupl počet čínských miliardářů o 242. Mezi těmi novými jsou podle časopisu hlavně podnikatelé v oblasti informačních technologií a výroby.

První místo letos zaujímá s 34,4 miliardy dolarů (814,4 miliardy Kč) šéf společnosti Wanda Group Wang Ťien-lin. Jeho firma provozuje hotely, nákupní centra a kina, připomíná agentura AP.

Druhou příčku obsadil s částkou 22,7 miliardy USD (537,3 miliardy Kč) zakladatel internetového giganta Alibaba Jack Ma.

K novým byznysmenům na seznamu čínských miliardářů podle časopisu Hurun Report patří kupříkladu Čcheng Wej z firmy Didi Kuaidi, která ovládá kolem 80 procent čínského trhu alternativní taxi přepravy.

Švýcarská banka Credit Suisse tento týden uvedla, že Čína překonala v počtu lidí náležejících ke střední třídě Spojené státy a má nejpočetnější střední třídu na světě. Nyní ji tvoří zhruba 109 miliónů lidí, zatímco v USA je to přibližně 92 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám