Hlavní obsah

ČNB nakoupila v srpnu eura za víc než sto miliard korun

Aktualizováno

Česká národní banka v srpnu provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za víc než sto miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněných údajů o devizových obchodech ČNB ke konci srpna. V červenci, kdy centrální banka zasáhla poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, intervenovala za zhruba 28 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Cílem intervencí je držet kurz u 27 Kč/EUR, v letních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.

ČNB během srpna nakoupila 3,73 miliardy eur (101,1 miliardy korun), v červenci to bylo přes miliardu eur. V listopadu 2013 ČNB koupila zhruba 7,5 miliardy eur (200 miliard korun). Celkově tak od listopadu 2013 ČNB intervenovala za zhruba 330 miliard korun.

Objem intervencí za září ČNB ještě nezveřejnila, rezervy banky v eurech ale proti srpnu ke konci měsíce stouply o 3,2 miliardy eur (86,7 miliardy korun). Neznamená to ale, že přesně tuto sumu ČNB nakoupila při intervencích.

Již v září po zveřejnění červencových dat uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub, že dopady intervencí do finančního hospodaření centrální banky nejsou podstatné.

Primárním cílem ČNB je podle něj udržovat cenovou stabilitu. „Intervence také nemají žádné přímé dopady do veřejných rozpočtů, protože případné účetní kurzové ztráty z devizových rezerv bude ČNB bez problémů schopna uhradit ze svých budoucích zisků, jak dokládá i naše vlastní historická zkušenost,” uvedl.

ČNB si zadělává na ztrátu

Někteří ekonomové se ale přou, zda si ČNB zadělává nákupem eur na ztrátu ve výši stovek miliard korun, až intervence ukončí a česká měna posílí. Argumentují také tím, česká ekonomika už nyní tolik oslabovat korunu nepotřebuje. [celá zpráva]

K přehodnocení politiky intervencí vyzvali centrální banku i přední ústavní činitelé včetně prezidenta Miloše Zemana.

Pravděpodobný příští guvernér Jiří Rusnok, který by mohl vystřídat Miroslava Singera v létě příštího roku, ale prohlásil, že ČNB by měla v intervencích pokračovat podle plánu a ukončit je až v polovině roku 2016. [celá zpráva]

Anketa

Měla by ČNB ukončit intervence proti silné koruně?
Ano
84 %
Ne
15,1 %
Nevím
0,9 %
Celkem hlasovalo 530 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám