Hlavní obsah

Česko v srpnu víc dováželo, než vyváželo

Bilance zahraničního obchodu skončila v srpnu deficitem zhruba sto miliónů korun. V deficitu je bilance poprvé od prosince 2014. Na meziročním poklesu se podílel hlavně obchod se stroji a dopravními prostředky. Vývoz se meziročně zvýšil o 3,9 procenta na 230,4 miliardy a dovoz o 4,5 procenta na 230,6 miliardy, oznámil v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Loni v srpnu přitom byla bilance českého zahraničního obchodu v přebytku 1,1 miliardy

Za všech osm měsíců od začátku roku je bilance zahraničního obchodu pozitivní. Přebytek za leden až srpen ale meziročně klesl o 2,6 miliardy na 107,5 miliardy korun. Vývoz oproti loňsku stoupl o 6,5 procenta a dovoz o rovných sedm procent.

Saldo zahraničního obchodu se státy EU skončilo v srpnu přebytkem 38,2 miliardy korun, a bylo tak meziročně o 2,3 miliardy vyšší. Obchod se státy mimo EU byl ale stále ve schodku, který se navíc prohloubil o 3,5 miliardy na celkem 37,3 miliardy korun.

"Celkovou bilanci v národním pojetí nepříznivě ovlivnil především meziroční pokles přebytku bilance strojů a dopravních prostředků o 2,2 miliardy korun, polotovarů a materiálů o 0,8 miliardy, průmyslového spotřebního zboží o 0,4 miliardy a surovin o 0,3 miliardy," oznámili statistici. Navíc se prohloubil deficit obchodu s chemickými výrobky, a to o 2,3 miliardy korun.

Slabší objednávky z Německa

„Zahraniční obchod ČR v létě většinou kvůli dovoleným právě nekvete a letošek nebyl výjimkou,” uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Za rychlejším tempem dovozů podle něj stojí vyšší investiční aktivita domácích firem. Tempa růstu exportu i importu jsou ale podle něj menší, než se čekalo.

„V poprázdninových měsících by si měl zahraniční obchod slabší letní výsledky vynahradit, ale snižující se indexy nákupních manažerů, slabší německé průmyslové objednávky a obecně globální turbulence na trzích mohou přinést určité zpomalení i českému zahraničnímu obchodu,” dodal Brožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám