Hlavní obsah

EU uvolní pravidla pro banky, aby podpořila ekonomiku

Evropská unie zmírní kapitálová pravidla pro banky a pojišťovny, která zavedla po vypuknutí finanční krize. Chce tak podpořit příliv finančních prostředků na trh a oživit hospodářský růst. Příslušný akční plán ve středu představil eurokomisař pro finanční služby Jonathan Hill. Základy takzvané unie kapitálových trhů by podle něj měly být položeny do roku 2019.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nad finančními ústavy v EU provádí dohled Evropská centrámní banka. Na snímku její sídlo ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Strategie vychází ze zjištění, že evropské firmy jsou z hlediska financování závislé na bankách podstatně víc než firmy americké. To je stav, který v případě finanční krize podle některých odborníků nemusí být vždy prospěšný.

Komise je toho názoru, že rozmanitější zdroje financování nejsou dobré jen pro podnikání, ale mají zásadní význam i pro finanční stabilitu či pro to, aby se zmírnil dopad případných problémů v bankovním sektoru na firmy.

Jedním z klíčových bodů nové strategie jsou pravidla týkající se takzvané sekuritizace, tedy procesu, ve kterém banka coby věřitel spojí dohromady půjčky, například hypotéky nebo úvěry na nákup automobilů, a vytvoří z nich finanční nástroj, který si pak mohou koupit investoři. Komise chce nyní bankám usnadnit prodej takových nástrojů institucionálním investorům.

Nové návrhy se týkají rovněž odvětví pojišťovnictví. Komise chce pojistitele povzbudit k investicím do infrastrukturních projektů - jako jsou silnice nebo digitální sítě - tím, že sníží kapitálové poplatky vztahující se na takové investice.

Zkuste crowdfunding

Evropské firmy by pak unie kapitálových trhů měla povzbudit k tomu, aby hledaly alternativní zdroje financí, jako jsou prostředky od investorů či skupinové financování, zvané crowdfunding. Komise chce rovněž odstranit překážky, které blokují přeshraniční investice v EU. Firmy a infrastrukturní projekty by tak mohly snadněji získat potřebné finanční prostředky bez ohledu na to, kde se nacházejí.

"Chci odstranit překážky s cílem usnadnit volný tok kapitálu napříč všemi 28 členskými státy," uvedl podle agentury Reuters Hill, který je z Británie.

Kritici tvrdí, že Brusel bude muset přesvědčit zákazníky v kontinentální Evropě, zvyklé nechávat si peníze na běžných účtech, aby investovali do dluhopisů a akcií, které s sebou nesou větší míru rizika.

Někteří politici mají podle Reuters také podezření, že unie kapitálových trhů se kontinentální Evropě s jejími sociálně-demokratickými tradicemi snaží podsunout tržní liberalismus anglo-amerického střihu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám