Hlavní obsah

Boeing dodá do Číny 300 letadel a postaví tam i závod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Boeing podepsala smlouvy na dodání 300 letounů, které koupí skupina čínských firem. Kontrakt, který má podle ceníku Boeingu hodnotu kolem 38 miliard dolarů (923 miliard korun), je jednou z největších zakázek v odvětví letecké dopravy za poslední roky.

Foto: Pool, Reuters

Čínský prezident při prohlídce Boeingu 737-800.

Článek

Boeing dohody potvrdil během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Seattlu, kde má hlavní závod.

Americký podnik také v Číně postaví montážní závod, kde se budou kompletovat letadla Boeing 737 vyráběná v Rentonu u Seattlu, uvedla agentura Nová Čína. Podrobnosti této dohody zatím zveřejněny nebyly.

Odbory jsou proti

Hlavní odborový svaz v Boeingu, který zastupuje 35 tisíc zaměstnanců, má nicméně obavy, že zamýšlený montážní závod v Číně ohrožuje pracovní místa v amerických provozech firmy, a hodlají proti němu protestovat.

"Uděláme vše, co bude z hlediska práva a legislativy v našich silách, abychom naše pracovní místa ochránili," uvedl předseda odborového svazu Jon Holden. Boeing ale kvůli novému závodu v Číně žádné propouštění v USA nepředpokládá.

Výstavba montážního závodu v Číně má podle agentury Reuters pro Boeing zásadní význam pro získání většího množství čínských zakázek. Jeho hlavní konkurent Airbus již vybudoval v této asijské velmoci továrnu pro montáž letadel A320.

"Čína se rychle stává největším leteckým trhem světa," řekl při návštěvě čínského prezidenta v závodě Boeingu šéf společnosti Dennis Muilenberg.

Oznámení o zakázkách přichází v době první oficiální návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga ve Spojených státech. V úterý v Seattlu mimo jiné slíbil, že Čína nebude diskriminovat zahraniční investory, urychlí otevírání svého trhu a zlepší i situaci v oblasti lidských práv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám