Hlavní obsah

Vláda schválila návrh rozpočtu, v době růstu zemi zadluží o dalších 70 miliard

Novinky, tov, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválil návrh rozpočtu pro rok 2016 se schodkem 70 miliard korun. Počítá mimo jiné s růstem platů hasičů, učitelů, policistů, zdravotníků či úředníků nebo i s výdaji na řešení migrační krize. Vládě se ale podle kritiků nepodařilo výrazně srazit schodek ani v době, kdy ekonomika roste slušným tempem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

„Návrh státního rozpočtu na rok 2016 je založen na strategii postupného snižování deficitu vládního sektoru z 1,9 procenta HDP v roce 2015 na 0,6 procenta HDP v roce 2018 a současně je jednoznačně prorůstový,” řekl Sobotka.

Rozpočet podle něj počítá s prostředky na financování strategických investičních akcí, které by měly v budoucnu pomoci zajistit ekonomický růst.

Prioritou je dopravní infrastruktura

„Návrh nezapomíná ani na podporu a dobudování průmyslových zón v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Prioritou je výstavba páteřní dopravní infrastruktury i zvýšení výdajů na výzkum a vývoj,” dodal Sobotka.

Zaměstnanci veřejného sektoru jako hasiči, policisté či úředníci dostanou od listopadu přidáno o tři procenta. Zvýšení by se jim mělo promítnout do mzdových tarifů. Plat se zvedne i zdravotníkům, ale až od ledna.

Vláda plánuje rozpočet se schodkem 70 miliard korun, o 30 miliard nižším než na letošní rok. Včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů by měly činit výdaje rozpočtu v příštím roce 1,249 biliónu a příjmy 1,179 biliónu korun.

„Vyhrál jsem basu bohemky nad svým náměstkem. Tvrdil, že neudržím schodek 70 miliard. Uspěl jsem, i když požadavky ministrů narostly o 40 miliard,” komentoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). „V roce 2013 plánoval Kalousek schodek na rok 2016 115 miliard korun. Já ho snížil na 70  miliard. Doufám, že to opozice ocení,” dodal.

Kalousek: Rozežraný rozpočet

Česká ekonomika má letos našlápnuto k nejrychlejšímu růstu ze všech zemí EU. V prvním pololetí rostla o 4,2 procenta a byla druhá hned za Maltou. Podle kritiků by vláda měla za této situace schodek snížit mnohem výrazněji.

„V době mimořádného růstu je 70 miliard neospravedlnitelný schodek. Ten schodek je minimálně třikrát větší, než by ospravedlňovala současná situace,” komentoval již dříve bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Dodal, že se podle něj jedná o „rozežraný, přerozdělovací a socialistický rozpočet”, který České republice přinese problémy do budoucna.

Úvodní kolo projednávání návrhu státního rozpočtu začne ve Sněmovně 21. října a závěrečné schvalování 9. prosince. Vyplývá to z návrhu harmonogramu, který už schválila Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám