Hlavní obsah

Antimonopolní úřad potvrdil pokutu firmě, jejíž šéf nechtěl vydat kontrole počítač

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 1,1 miliónu korun firmě Czech Frost. Neposkytla úřadu obchodní záznamy, které vyžadoval, uvedl úřad v tiskové zprávě. Rafaj zamítl všechny námitky rozkladu, které se týkaly zejména údajného nepřiměřeného zásahu do soukromí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma je podezřelá, že se účastnila kartelu mrazírenských společností při přebírání, skladování a ochraňování zboží.

Letos v únoru do firmy přijela neohlášená inspekce antimonopolního úřadu. Chtěla prověřit i obchodní záznamy nacházející se v počítači jednatele společnosti. Firma to ale odmítla a dokumenty nezpřístupnila ani po upozornění, že může být potrestána pořádkovou pokutou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Neumožněním nahlížet do obchodních záznamů nacházejících se v počítači jednatele došlo k nevratnému znemožnění jejich efektivního prověření a bylo zabráněno potenciálnímu získání důležitých důkazů protisoutěžního jednání," uvedl Rafaj.

Kartel mrazíren se dál vyšetřuje

Podle zákona o ochraně hospodářské soutěže jsou v rámci šetření na místě v obchodních prostorách zaměstnanci antimonopolního úřadu oprávněni vstupovat do obchodních prostor soutěžitelů. Mohou mimo jiné nahlížet do obchodních záznamů a dělat si jejich kopie.

„Firma má během šetření na místě v obchodních prostorách povinnost s úřadem spolupracovat a zpřístupnit mu všechny dokumenty, které má k dispozici a které se týkají předmětu šetření," dodal Rafaj.

Za nesplnění této povinnosti může ÚOHS uložit pořádkovou pokutu až do výše 300 tisíc korun nebo procento z čistého obratu za poslední ukončené účetní období. Související správní řízení o kartelu mrazírenských společností stále probíhá.

Reklama

Výběr článků

Načítám