Hlavní obsah

ČNB bude i nadále udržovat korunu nad hranicí 27 Kč za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bankovní rada ČNB nechá na čtvrtečním zasedání svůj závazek udržovat korunu nad hranicí 27 Kč za euro beze změny a sazby nechá na nulové úrovni. Vyplývá to z odhadů analytiků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"ČNB tento měsíc nejenže nezmění svou politiku, ale zůstane i u své dosavadní rétoriky," uvedl hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Jedinou změnou proti minulému zasedání tak podle něj zřejmě bude jen konstatování členů bankovní rady, že inflace je nižší než odhady centrální banky. "Odchylka ale není bezpochyby tak velká, aby na ni ČNB jakkoliv reagovala," dodal.

"Rozhodnutí bankovní rady bude stejné jako v předcházejících měsících. Základní rozhodnutí bude o udržení stávajícího nastavení úrokových sazeb," uvedl i analytik Home Credit Michal Kozub. Zároveň podle něj také nenastal čas na ukončení devizových intervencí. "A tak koruna bude v nepravidelných cyklech podrobovaná zkouškám spekulantů, kteří se budou snažit ji dostat pod hranici 27 korun za euro," uvedl.

Pokles inflace

Bankovní rada ČNB bude podle analytika GE Money Bank Petra Gapka diskutovat o inflaci, zejména její poslední pokles. "S tím přichází riziko toho, že se intervence ČNB prodlouží až ke konci roku 2016," uvedl.

Člen bankovní rady ČNB Jiří Rusnok tento týden v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že centrální banka ukončí intervenční režim až s vidinou růstu inflace přes dvě procenta. Aktuální prognóza ČNB přitom s růstem inflace nad dvě procenta počítá až na počátku roku 2017. Rusnok by se měl stát podle dosavadních prohlášení prezidenta Miloše Zemana příští rok guvernérem ČNB. Zeman je přitom odpůrcem intervencí.

Samotné intervence, které v posledních měsících ČNB podle dostupných dat i odhadů analytiků prováděla, budou podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera polevovat. ČNB od poloviny července až po první zářijový týden podle jeho odhadů intervenovala na devizovém trhu na oslabení koruny v objemu zhruba 180 miliard korun.

"Je tak evidentní, že trh kredibilitu závazku ČNB zkoušel testovat. Nyní si však zřejmě uvědomil, že spekulace na opuštění kurzového závazku skutečně není strategií pro tento rok, jelikož ČNB bude ochotná závazek bránit i za cenu vysokého růstu devizových rezerv. Z toho důvodu očekáváme, že silné intervence na úrovní posledních dvou měsíců pravděpodobně ve zbytku tohoto roku ustanou," uvedl.

Z projevů centrálních bankéřů navíc podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka jasně vyplývá, že ani rychlejší růst devizových rezerv ČNB nepřinutí k tomu, aby s kurzovým závazkem jakkoli hýbala. "A je pravda, že výše devizových rezerv v poměru k HDP či k objemu dovozu, zatím není nijak znepokojující," uvedl.

Podle centrální bankou zveřejněných dat ČNB v červenci provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za zhruba 28 miliard korun, koupila více než miliardu eur. Centrální banka zasáhla v červenci poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, tehdy nakoupila eura za zhruba 200 miliard korun.

Čtvrtečního zasedání bankovní rady se zúčastní všech sedm jejích členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám