Hlavní obsah

Česko loni vyrobilo o pětinu víc elektřiny, než spotřebovalo

Novinky, tov

V České republice se v roce 2014 vyrobilo o 20 procent víc elektřiny, než činila celková spotřeba. Desetinu jí vyrobily obnovitelné zdroje. Celková produkce mírně klesla kvůli poklesu výroby v uhelných elektrárnách. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ.)

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Nejvíce elektřiny se v ČR stále vyrábí z uhlí. Na snímku elektrárna Počerady skupiny ČEZ na Lounsku

Článek

V ČR se loni vyrobilo 86 miliard kilowatthodin (kWh) elektřiny, což je o 16,3 miliardy kWh víc, než byla celková spotřeba. Přebytky elektřiny Česko vyváží do okolních zemí.

Opačná situace, kdy ji země dováží, nastává zcela výjimečně. Příkladem byl výpadek Temelína a Chvaletic minulý týden. Předtím se podobná situace naposledy stala v lednu  2006, kdy se k výpadku Temelína přidaly silné mrazy.

Ze statistik vyplývá, že v ČR trvale klesá výroba elektřiny z hnědého uhlí. Proti roku 2008 klesla o 15 procent.  Naopak výroba z jádra zejména díky zvýšení výkonu Temelínu a Dukovan stoupla o 14 procent.

Uhlí stále vede

Nejvíce elektřiny se v Česku stále vyrábí z hnědého uhlí - 41,6 procenta, zatímco z jádra to bylo 35,2 procenta. Z obnovitelných zdrojů se vyrábí 11,2 procenta elektřiny, v absolutních hodnotách produkce z těchto zdrojů od roku 2008 stoupla více než na dvojnásobek.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Z čeho se v Česku vyrábí elektřina

Státní energetická koncepce ČR počítá s tím, že výroba uhelných elektráren bude postupně klesat a výkon nahradí jaderné a obnovitelné zdroje. Hnědé uhlí, u kterého zatím stát odložil rozhodnutí o prolomení limitů těžby, by v budoucnu mělo sloužit hlavně pro teplárny.

Mezi obnovitelnými zdroji mají největší podíl na výrobě vodní elektrárny (29 procent), pětinu vyrábějí solární elektrárny a dvě pětiny vznikají spalováním biomasy a bioplynu. Zbytek připadá na větrné elektrárny.

Z černého uhlí se v ČR vyrábí jen malá část elektřiny, necelých šest procent. Za posledních šest let klesl objem výroby proudu z černého uhlí o 17 procent, vyplývá ze statistik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám