Hlavní obsah

Porucha vyřadila Temelín i Chvaletice. Česko muselo elektřinu dovážet

• Aktualizováno

Česká energetická soustava zažila nezvyklou situaci. Kvůli poruše v Temelíně a elektrárně Chvaletice musel stát dočasně dovážet elektřinu ze zahraničí. Běžně naopak elektřinu vyváží. Informovala o tom státní společnost ČEPS, která spravuje energetickou soustavu ČR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ČEPS v pátek kolem půl páté odpoledne oznámil, že Česko dováželo elektřinu 15 hodin. Poté dovoz ukončilo, na pokrytí spotřeby už stačí domácí zdroje včetně záložních. O víkendu je totiž slabší spotřeba.

Dovážená elektřina k nám v pátek proudila především z německého Bavorska a také ze Slovenska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Místopředseda představenstva ČEPS Miroslav Vrba v ČT uvedl, že cena narychlo nouzově dovážené elektřiny je výrazně dražší než obvyklá. Provozovatelům tak naúčtují odhadem desítky miliónů korun.

Dvě poruchy během jedné noci

Druhý výrobní blok Temelína odstavili energetici v noci na pátek kvůli poruše. Od 3. září přitom stojí první blok, a to kvůli opravě zpětné klapky na potrubí v nejaderné části elektrárny. [celá zpráva]

Zcela mimo provoz je i tepelná elektrárna Chvaletice společnosti Severní energetická. Dva její bloky podstupují dlouho plánovanou opravu, další dva byly neplánovaně odstaveny také v noci na pátek. "V noci se na jednom bloku objevila netěsnost na tlakovém celku, ve sváru u parní komory. Odstavili jsme ho a opravuje se," řekl generální ředitel elektrárny Luboš Pavlas.

Do provozu by mohl být spuštěn v pondělí ráno. Poslední čtvrtý blok je mimo provoz kvůli velkému nánosu strusky v kotli. Tu je nutné odstranit vodním paprskem nebo mechanicky. Blok by mohl opět začít pracovat už v pátek v noci.

Výpadky proudu nehrozí

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor řekl, že opakované problémy Temelína jsou daní za rozsáhlou modernizaci obou výrobních bloků. Připomněl, že původní projektový výkon elektrárny se díky ní zvýšil z 1962 na 2158 megawattů.

"Každý zásah do tak složitého zařízení, jakým jaderná elektrárna bezesporu je, přináší riziko startovacích potíží. A když se k tomu přidají i Chvaletice, tak už to znamená problém pro soustavu," řekl Gavor. Podle něj v takových případech dokáže ČEPS vyřešit, aby nehrozilo omezení odběru elektřiny pro spotřebitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám