Hlavní obsah

Antimonopolní úřad schválil prodej vydavatelství Vltava–Labe–Press Pentě

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP) investiční skupině Penta. Podle antimonopolního úřadu nebude mít spojení za následek podstatné narušení hospodářské soutěže.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Sídlo vydavatelství Vltava–Labe–Press v Praze Uhříněvsi.

Článek

Rozhodnutí bylo vydáno ve středu a není dosud pravomocné, uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Noviny prodává německý koncern Verlagsgruppe Passau. Ten to zdůvodnil tím, že se chce více soustředit na domácí trh. Z Česka tak odchází poslední německý majitel, před lety přitom Němci vlastnili podíl v řadě předních tuzemských titulů.

ÚOHS vedl pouze zjednodušené řízení. To znamená, že případ posuzoval ve zkráceném režimu. Součástí akvizice je také 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, TV magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive.

Penta nezařadí VLP do společnosti News and Media Holding, která zastřešuje její mediální aktivity na Slovensku, ale vydavatelství bude přímo odpovědné vedení skupiny.

„Mediální investice Penty v ČR a na Slovensku je třeba vidět odděleně. Co lze potvrdit, je fakt, že budeme hledat především ekonomické synergie tam, kde mají smysl," uvedl už dříve mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám