Hlavní obsah

Růst cen v Česku zpomalil, hlavně kvůli zlevňování benzínu

• Aktualizováno
Novinky, tov

Růst spotřebitelských cen v ČR v srpnu opět zpomalil, meziroční inflace činila 0,3 procenta a byla o dvě desetiny procentního bodu nižší než v červenci. Oproti červenci ceny v srpnu dokonce o 0,2 procenta klesly. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Analytici očekávali zpomalení meziroční inflace na 0,4 procenta.

Proti loňskému srpnu zlevnily pohonné hmoty o 12 procent. Zlevnily také některé potraviny, jako chléb, mouka, sýry nebo cukr (o 18,6 procenta) a nealkoholické nápoje (o 0,8 procenta).

Na zvyšování cenové hladiny měly v srpnu největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde ceny tabákových výrobků vzrostly o 8,8 procenta. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny vodného o 3,4 procenta, stočného o 2,8 procenta, čistého nájemného o 0,7 procenta a tepla o 2,3 procenta. Naopak ceny elektřiny byly meziročně nižší o 0,4 procenta.

Oproti předchozímu měsíci mírně zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje, naopak stouply ceny dovolených (o 2,7 procenta).

Argument pro oslabování koruny

„Srpnový pokles cen ropy a potravin udělal centrálním bankéřům čáru přes rozpočet. Zatímco Česká národní banka počítala s tím, že v srpnu spotřebitelské ceny meziročně porostou o 0,7 procenta, tak realita je pouhých 0,3 procenta. Touto hodnotou se vracíme na začátek letošního roku, kdy se inflace pohybovala jen těsně nad nulou,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Na druhé straně je podle něj velmi nízká inflace podporou pro centrální bankéře v otázce kurzového závazku. Česká národní banka má teď v podobě inflace opět silný argument pro zachování koruny nad hladinou 27 Kč/EUR.

„S velmi nízkou inflací je navíc nutné počítat i v dalších měsících letošního roku a ani v roce 2016 nebude meziroční růst cen nijak ohromující. S návratem inflace na inflační cíl ČNB, tedy na dvě procenta, nepočítám dříve než v roce 2017,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám