Hlavní obsah

Škoda Auto je třetí největší firmou ve střední a jihovýchodní Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezi pěti stovkami největších firem ve střední a jihovýchodní Evropě měřeno ziskem za uplynulý rok, je 79 podniků z České republiky. To je stejně jako o rok dříve, nejlépe se umístila Škoda Auto, která je třetí největší firmou v tomto evropském regionu. První je místo obsadila polská petrochemická společnost PKN Orlen a druhé maďarský zpracovatel ropy a plynu MOL.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia RS 230

Článek

Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500, který v úterý zveřejnila společnost Deloitte. Nejvíce zástupců mají v žebříčku firmy z Polska, celkem 170, ČR je druhá.

Do první desítky firem se z těch českých vešla ještě energetická společnost ČEZ. Potravinářský holding Agrofert je dvanáctý.

Do první dvacítky firem s nejvyššími tržbami se vešla ještě elektrárenská a plynárenská společnost RWE Supply & Trading CZ (celkově 15. pozice).

„České firmy si v žebříčku top 500 středoevropských firem drží stabilní zastoupení a nadále potvrzují svoji konkurenceschopnost. Díky úspoře nákladů a zvýšení efektivity dokázaly i při nižších tržbách dosáhnout velmi dobrých výsledků," uvedl vedoucí partner společnosti Deloitte v ČR Josef Kotrba.

Deset největších firem v regionu střední a jihovýchodní Evropy
pořadífirmazemě
1.PKN OrlenPolsko
2.MOLMaďarsko
3.Škoda AutoČR
4.Jeronimo Martins PolskaPolsko
5.PGNiGPolsko
6.MezinvestUkrajina
7.Audi Hungaria MotorMaďarsko
8.ČEZČR
9LotosPolsko
10.PGEPolsko
Zdroj: Deloitte

Výraznější oslabení v důsledku ekonomické nestability zaznamenaly společnosti z Ukrajiny, jejichž zastoupení v žebříčku meziročně kleslo z 53 na 32.

Nejvíce si v žebříčku oproti loňskému roku polepšily rumunský maloobchodní řetězec Auchan, slovenský provozovatel přenosové soustavy SEPS a chorvatský operátor distribuční soustavy HEP - Operator. Z českých zástupců se v žebříčku největšími skokany roku stal importér automobilů Porsche ČR, dovozce tabákových výrobků a kuřáckých potřeb GECO a stavební firma Eurovia CS.

Z pohledu jednotlivých odvětví se dařilo českému finančnímu sektoru, konkrétně bankám a pojišťovnám. Komerční banka v celkovém žebříčku mezi bankami obsadila čtvrté místo, Česká spořitelna páté místo, ČSOB sedmé místo a UniCredit Bank desáté místo.

Přední místa regionálního žebříčku patří tradičně společnostem ze sektoru energetika a zdroje a výrobního sektoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám