Hlavní obsah

Odborníci pro různé daňové sazby u loterie a hazardu

Právo, Martin Procházka
Praha

Odborníci doporučují, aby byly v České republice rozdílné daně pro loterie a hazard. Hrací automaty by podle nich měly být zdaněny vyšší sazbou. V úterý to zaznělo na konferenci Loterie a kurzové sázky v Evropě 21. století, která se konala v Poslanecké sněmovně.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Hrací automaty by měly být zdaněny vyšší sazbou než loterie, vyzývají odborníci. Ilustrační foto

Článek

Exguvernér České národní banky Zdeněk Tůma, který nyní pracuje pro poradenskou společnost KPMG, se zabýval srovnáním českého prostředím s dalšími zeměmi.

„Pohledem na sázkové a loterijní společnosti ve světě se ukazuje, že mezi nejvhodnější daňová řešení patří jednotná sazba loterijní daně pro loterie a kurzové sázky a vyšší sazby pro hrací automaty,“ řekl Tůma.

Podle prezidenta Evropských loterií Hansjörga Höltkemeiera je diferenciace loterií a hazardu v Evropě standardem. „Musí se tak stát i v České republice, která je řádným členem Evropských loterií,” řekl Höltkemeier.

Hráčů přibývá

Vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti Viktor Mravčík uvedl, že dostupnost technických her, tedy hracích automatů, řadí Česko v mezinárodním srovnání na druhé místo, před ním je pouze Austrálie.

„Od roku 2012 jsme zaznamenali výrazný nárůst počtu hráčů, a to hlavně u online her,“ řekl Mravčík. Rostoucí počet hráčů lze podle něj pozorovat u mužů i žen a ve všech věkových kategoriích. „V České republice je nyní až 150 tisíc problémových hráčů, typickým hráčem je muž ve věku 35 až 44 let. Nejrizikovější jsou automaty,“ dodal.

Poslanecké novely odmítli

Michal Mejstřík, profesor Karlovy univerzity, odmítá poslanecké novely, jako je třeba iniciativa Jana Volného (ANO) s návrhem jednotné daně z hazardu ve výši 25 procent.

„Regulace hazardu by měla být kontinuální a měla by prostředí stabilizovat. Za takový příklad nelze považovat postup, kdy namísto přípravy a přijetí komplexní právní úpravy je předložena poslanecká novela, která řeší izolovaně pouze daňové příjmy,“ uvedl Mejstřík.

Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala přinese zdanění nelegálních provozovatelů stamilióny pro sport navíc. „Až budou v České republice platit daně i dnes nelegální loterijní společnosti, český mládežnický sport si polepší o stovky miliónů korun,“ uvedl.

Podle šéfa Sazky Roberta Chvátala je v ČR jiný poměr hazardu a loterií než v ostatních evropských zemích. „Rozlišovat loterie, kurzové sázky a tvrdý hazard podle nebezpečnosti je cesta správným směrem, V České republice ale převládá hazard a loterie mají minoritní podíl, což je přesně obráceně, než je to v civilizované Evropě,“ prohlásil ředitel Sazky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám