Hlavní obsah

ČNB o prázdninách srážela korunu masívním nákupem eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) v červenci provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za zhruba 28 miliard korun, koupila více než miliardu eur. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech ČNB ke konci července, která banka zveřejnila v úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Centrální banka zasáhla v červenci poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, tehdy nakoupila eura za zhruba 200 miliard korun (7,5 miliard eur podle současného kurzu).

Údaje o intervencích za srpen ČNB ještě nezveřejnila, publikovala ale čísla o stavu devizových rezerv ke konci srpna. Ty oproti červenci vzrostly o 3,6 miliardy eur (97,2 miliardy korun).

To zhruba odpovídá srpnovému objemu intervencí očekávaných ekonomy. Hlavní ekonom ING Jakub Seidler minulý týden uvedl, že z jeho výpočtů vychází, že centrální banka v červenci provedla intervence za zhruba 20 miliard korun a v srpnu za zhruba 90 miliard korun. Ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl odhadl před zveřejněním čísel objem dosavadních letošních intervencí na 4–6 miliard eur (108–160 miliard korun).

„Zatím se nedá říct, kolik z posledního nárůstu jde na vrub intervencí a nakolik je zvýšení rezerv dáno konverzí eur přicházejících z EU fondů do ČR,” vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek. Za poslední rok podle něj stouply devizové rezervy dokonce o necelých 12 miliard eur (324 miliard korun). „Není ovšem vyloučeno, že nadpoloviční část šla přímo na vrub intervencím namířeným proti posilování koruny,” dodal Dufek.

Cílem intervencí je držet kurz koruny poblíž 27 Kč/EUR, v červenci se koruna k této hranici přiblížila. Samotná ČNB v červenci uvedla, že v pátek 17. července byla na trhu poprvé od listopadu 2013 aktivní. Objem obchodů tehdy neuvedla.

ČNB chce intervenovat déle, politici chtějí opak

Tuto neděli guvernér Miroslav Singer zopakoval, že ČNB bude držet kurz koruny nad hranicí 27 Kč/EUR nejméně do druhé poloviny příštího roku.

Viceguvernér ČNB Miroslav Tomšík minulý týden dokonce uvedl, že ČNB může udržovat uvolněnou měnovou politiku, tedy i režim devizových intervencí, déle, než předpokládá její srpnová prognóza vývoje ekonomiky. Důvodem může být snížení očekávaného růstu Číny a jiných rozvíjejících se zemí a s tím spojený pokles cen ropy i dalších komodit. Prognóza ČNB počítá s používáním kurzu jako nástroje měnové politiky až do konce roku 2016.

Přední ústavní činitelé přitom ČNB nedávno vyzvali, aby svou politiku přehodnotila a k ukončení intervencí přistoupila dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám