Hlavní obsah

Sobotka chce ještě zvýšit minimální mzdu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Česká vláda chce postupně přibližovat minimální mzdu k hranici 40 % průměrného výdělku. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka po pondělním historicky prvním společném zasedání české a slovenské tripartity v Bratislavě. Minimální mzda bude od příštího roku 9900 korun, pokud by měla tvořit 40 procent mzdy průměrné, bylo by to 10 500 korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico přicházejí na jednání tripartityVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Průměrná mzda byla v ČR ve druhém čtvrtletí tohoto roku 26 287 korun. [celá zpráva]

„To, že pravicové vlády šest let nezvyšovaly minimální mzdu ani o korunu, se podepsalo na velkém rozdílu, který je mezi minimálními mzdami v obou zemích. Zatímco na Slovensku bude minimální mzda od 1. ledna příštího roku dosahovat úroveň kolem 43 procent průměrného slovenského platu, tak v České republice to bude zhruba 36 procent našeho průměrného platu," upozornil Sobotka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce Michaela Marksová po jednání české a slovenské tripartity v Bratislavě

„Snažíme se, abychom se v České republice přiblížili ke čtyřiceti procentům průměrného platu,“ dodal český premiér po jednání zástupců vlád, zaměstnavatelů a odborů obou zemí.

Minimální mzda v ČR a na Slovensku (v Kč)
v ČR nyní9200
v ČR od roku 20169900
na Slovensku nyní10 270
na Slovensku od roku 201610 800

Česká vláda v srpnu rozhodla o zvýšení minimální mzdy od příštího roku o 700 korun na 9900 korun. Na Slovensku činí minimální mzda 380 eur (10270 Kč) a od ledna 2016 by měla stoupnout na nejméně 400 eur (10800 Kč).

Sobotka připustil, že česká ekonomika se potýkala se slabou spotřebou domácností. „Je to dáno tím, že mzdy u nás v minulých letech příliš nerostly,“ řekl.

Slovenský premiér Robert Fico do budoucna nevyloučil možnost společného zasedání tripartit členských zemí visegrádského seskupení (ČR, Slovenska, Polska a Maďarska).

„Má to svůj význam. Bez kvalitního sociálního dialogu a kvalitní oponentury tato opatření nemají svou vnitřní kvalitu,“ zdůraznil Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám