Hlavní obsah

Číňané masivně investují v Česku. Vstupují do médií, pivovaru i letecké společnosti

– Šanghaj • Aktualizováno

Čínská skupina CEFC nakoupí významné podíly v několika českých firmách. Získá téměř poloviční podíl v letecké společnosti Travel Service, se společností Pivovary Lobkowicz se dohodla, že v ní spolu s partnery převezme 79,4 procenta. CEFC bude také strategickým partnerem vlastníka TV Barrandov.

Foto: Lintao Zhang, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman v Pekingu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Článek

Dohodu o strategickém partnerství s českou leteckou společností Travel Service CEFC podepsala v Šanghaji v sobotu. Postupně v ní převezme podíl až 49,92 procenta. Základní jmění firmy Travel Service se pak zvýší nejméně o jednu miliardu Kč.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Airbus A320 Travel Service

Dohoda předpokládá, že CEFC v prvním kroku získá ve společnosti Travel Service desetiprocentní podíl. Následujícím krokem bude nabytí dalších 39,92 procenta akcií, třetím pak zmíněné zvýšení základního jmění české společnosti.

Travel Service postupně vytlačil z pozice jedničky na leteckém trhu České aerolinie, v nichž drží od letošního jara 34 procent akcií. Travel Service je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku.

Většinový podíl v Pivovarech Lobkowicz

CEFC také převezme spolu s partnery podíl 79,4 procenta ve společnosti Pivovary Lobkowicz. Transakce má hodnotu 1,9 miliardy korun. Zástupci obou firem příslušné dokumenty podepsali za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, který je na oficiální návštěvě Číny.

Kupujícím 79,4 procenta akcií se podle podepsaných smluv stává nově založená společnost LAPASAN s.r.o., v níž drží většinový 70procentní podíl CEFC. Dvacetiprocentní podíl v novém podniku má společnost J Private Equity Group, deset procent pak generální ředitel a spolumajitel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil.

Součástí uzavřených dohod je také právo Zdeňka Radila zvýšit svůj podíl na transakci v případě úspěšného naplňování obchodní strategie Pivovarů Lobkowicz o dalších deset procent.

Investice do Médea Group

CEFC také vstupuje do českých firem Médea Group a vydavatelství Empresa Media. Stane se strategickým partnerem obou firem. Empresa je vlastníkem TV Barrandov.

"CEFC je zcela mimořádně silným finančním a strategickým partnerem a partnerství s ním umožní další rozvoj naší mediální skupiny," řekl k transakci předseda představenstva společností Barrandov Televizní Studio, Empresa Media a Médea Group Jaromír Soukup.

Empresa Media je čtvrtým největším mediálním koncernem v České republice.

China Energy Company Limited (CEFC)
CEFC je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.Společnost byla založena v roce 1980. Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, SAE, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku. Ke konci roku 2014 měla firma přes 20 000 zaměstnanců. Její obrat podle žebříčku Fortune Global 500 dosáhl 34,7 miliardy dolarů.Letos v květnu získala CEFC za 78,95 miliónu eur (zhruba 2,17 miliardy korun) pětiprocentní podíl v česko-slovenské finanční skupině J Počátkem září byl její podíl prostřednictvím dceřiné společnosti CEFC Hainan International Holdings CO. navýšen na deset procent a firma by měla zájem o navýšení podílu na 30 procent. Smlouva o strategické spolupráci mezi CEFC a J byla podepsána již loni v říjnu při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně.V prosinci loňského roku podepsal memorandum o spolupráci s CEFC český výrobce luxusního skla Moser, který letos v dubnu otevřel svoji prodejní galerii v Šanghaji.Realitní a investiční skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka 2. září oznámila, že čínské CEFC prodá budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. Ta v ní chce zřídit své evropské sídlo pro chystanou expanzi na evropské trhy. Od společnosti Martinický palác získá CEFC také Martinický palác na Hradčanském náměstí.Firma v pátek 4. září informovala o koupi fotbalové Slavie. Číňané budou mít v klubu 60 procent, zbytek získá Jiří Šimáně, spolumajitel letecké společnosti Travel Service. Dosavadním majitelem klubu byl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček. Podle deníku Neovlivní.cz prodej Slavie zprostředkoval někdejší ministr obrany a prezident česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík, který je velkým fanouškem vršovického celku.

Reklama

Výběr článků

Načítám