Hlavní obsah

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí vzrostla na 26 287 korun

Aktualizováno

Ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla v České republice průměrná hrubá mzda o 875 korun na 26 287 korun. V pátek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ) s tím, že nominálně vzrostla průměrná mzda o 3,4 procenta. Po odečtení inflace je růst 2,7 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích

Článek

Medián mezd činil ve 2. čtvrtletí 22 230 korun, meziročně byl o 4,3 procenta vyšší. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. U mužů činil medián 24 398 korun, u žen 19 837 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 860 Kč a 42 698 Kč.

„Ukazuje se, že oživení ekonomiky se začíná pozvolna projevovat i ve mzdách, respektive v peněženkách zaměstnanců. Ve výhodě jsou především zaměstnanci v oborech, po kterých je silná poptávka, ať už jde o stavebnictví nebo dopravu. Nicméně rostoucí nabídka volných pracovních míst by měla přinutit zaměstnavatele k velkorysejšímu ocenění práce,” komentoval statistická data analytik ČSOB Petr Dufek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Aktuální zrychlení mezd není zdaleka natolik silné, aby dokázalo vyvolat poptávkovou inflaci,” dodal.

Nejvyšší mzda v Praze

Nejvyšší průměrná mzda byla v Praze, kde lidé vydělávali v průměru 33 714 korun. Nejnižší byla v Karlovarském kraji, 22 470 korun.

Spotřebitelské ceny ve druhém čtvrtletí stouply o 0,7 procenta, objem mezd se zvýšil o 5,5 procenta a počet zaměstnanců vzrostl o dvě procenta.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Průměrná hrubá mzda

V podnikatelské sféře ČSÚ zaznamenal růst průměrných mezd nominálně o 3,2 procenta a reálně o 2,5 procenta. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda nominálně zvýšila o 4,3 procenta, reálně byla vyšší o 3,6 procenta.

Za celé první pololetí letošního roku pak průměrná mzda vzrostla o 725 korun na 25 810 Kč. Po odečtení inflace je to ve srovnání s první půlkou loňského roku nárůst o 2,5 procenta.

„Karty jsou rozdány ve směru pokračujícího růstu průměrné mzdy v české ekonomice. Pro tento scénář hovoří jak silný růst hrubého domácího produktu, tak vývoj na trhu práce, kdy v ekonomice klesá nezaměstnanost s tím, jak podniky v rámci expanze výroby nabírají novou pracovní sílu,” poznamenal hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Anketa

Dosáhnete na průměrnou mzdu 26 287 Kč?
Ano
18 %
Ne
82 %
Celkem hlasovalo 9938 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám