Hlavní obsah

Stát zaplatil 300 miliónů za licence, které nevyužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát v minulých letech koupil 2000 softwarových licencí k informačnímu systému Státní pokladna, zaplatil za ně 299,3 miliónu korun. Licence ale nikdy nevyužil, nepotřeboval je. Ve čtvrtek to na jednání poslaneckého kontrolního výboru přiznal náměstek ministerstva financí Miroslav Hejna.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Licence byly nakoupeny už v roce 2009, pak se ale změnil projekt a počet nutných licencí klesl. Hejna řekl, že smluvní rámce s dodavatelskými firmami IBM a SAP neumožňují rozumné hospodaření s licencemi, podle něj se však podařilo domluvit změnu.

"Co s tím budete dělat, že se prošustrovalo 300 miliónů?" zeptal se ve čtvrtek předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM) ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho spolupracovníků z ministerstva.

Ministerstvo podalo trestní oznámení

Babiš poslance informoval mimo jiné o tom, že se daří snižovat náklady státu na provoz systému, a sdělil jim, že ministerstvo už podalo trestní oznámení za, podle jeho slov, nehorázně vysoké sazby za údržbu systému. Podrobnosti o trestním oznámení ale nesdělil.

Předsedu Koníčka také rozhořčily údaje o nákladech na provoz systému, které poslancům ministerstvo předložilo. Podle nich úřad vynaložil k letošnímu 30. červnu za provoz systému Státní pokladny 140 miliónů. Koníček však uvedl, že na webu ministerstva financí jsou úplně jiné částky, a mnohonásobně vyšší. Označil to za neskutečné pohrdání Poslaneckou sněmovnou.

Babiš to ale odmítl. "My určitě nikým nepohrdáme," prohlásil. Poslance ujistil, že jim požadované údaje dodá a že zjistí, kde vznikl rozdíl v číslech.

Systém za pět miliard

Nejvyšší kontrolní úřad už v roce 2013 uvedl, že celý systém Státní pokladna měl podle původních předpokladů začít pracovat v roce 2010 a jeho pořízení nemělo stát víc než 2,4 miliardy korun. Termín uvedení do provozu se však postupně posunul o tři a půl roku a plánované výdaje vzrostly na dvojnásobek.

Mezi hlavní funkce Státní pokladny patří centralizace příjmů, řízení výdajů, řízení státních aktiv, řízení státního dluhu, finanční plánování a platební styk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám