Hlavní obsah

Benzín i nafta jsou znovu levnější. Většímu poklesu cen brání marže

– Praha • Aktualizováno

Ceny pohonných hmot v České republice od minulého týdne znovu klesly. Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil o 38 haléřů na průměrných 32,04 Kč/l. Nafta se poprvé od února dostala pod třicetikorunovou hranici, řidiči pořídí litr v průměru za 29,86 Kč. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny paliv klesají už déle než měsíc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 2. září

Článek

Nejdražší zůstávají pohonné hmoty v Praze. Litr benzínu v metropoli vyjde v průměru na 32,51 Kč, naftu řidiči v hlavním městě pořídí za průměrných 30,66 Kč/l.

Nejlevnější je benzín v Ústeckém kraji, tamní čerpací stanice nabízejí litr v průměru za 31,71 Kč. Nafta stojí nejméně v Královéhradeckém kraji, průměrně 29,24 Kč/l.

Ve většině krajů už průměrná cena benzínu klesla pod 32 korun, nafty pak pod 30 korun.

Podle firmy Colosseum ale brání většímu poklesu, který by odpovídal rekordně levné ropě, snaha rafinerií i čerpacích stanic udržet si nadprůměrné marže. Uvedla, že například Unipetrol měl ve druhém čtvrtletí až na 5,3 dolaru za barel, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 0,5 dolaru za barel.

Maloobchodní marže tuzemských pumpařů se v dlouhodobém průměru pohybují kolem 2,40 Kč za litr u benzínu a 3,80 Kč za litr u nafty. Asi polovinu ceny litru pohonných hmot tvoří daň.

Dražší dolar

Důvodem klesajících cen je levnější ropa na světových trzích. V minulých týdnech atakovala hranici 40 dolarů za barel. Naposledy byly ceny ropy takto nízko v roce 2009. Tehdy ovšem stál litr benzínu asi 25 korun.

Od té doby se však zvýšila spotřební daň o dva procentní body z 19 procent na 21. Velkou roli hraje i kurz dolaru, za nějž se ropa nakupuje, Zatímco v roce 2009 byl pod hranicí 20 korun, nyní se pohybuje kolem 24 korun za dolar.

Reklama

Výběr článků

Načítám