Hlavní obsah

Česko chce rozšířit investice v Srbsku

Právo, Naďa Adamičková, Bělehrad
Bělehrad

Rozšíření investic v Srbsku a posílení vzájemného obchodu. Takový zájem v úterý tlumočili premiéři obou zemí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Aleksandar Vučič po jednání se zástupci podnikatelů obou stran.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Premiéři Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Aleksandar Vučič při jednání

Článek

„Jsem přesvědčený, že tady existuje řada oblastí, ve kterých můžeme mnohem intenzívněji ekonomicky spolupracovat, ať už oblast dopravní infrastruktury, modernizace a výstavby železnic, energetiky, obnovitelných zdrojů. To vše jsou místa, kde české firmy mohou nabídnout moderní technologie a know-how,“ uvedl Sobotka.

Vučič jako příklad uvedl českou pneumatikářskou firmu Mitas, která plánuje rozšířit výrobu ve své srbské továrně, což bude znamenat dalších 200 až 250 nových pracovních míst k současným pěti stovkám.

„To je velká věc,“ řekl Vučić, který doufá, že české investice v zemi dále porostou, a to zejména v dopravní infrastruktuře a energetice, včetně výstavby vodních elektráren. Napomoci může i okolnost, že Srbsko má dohody o volném obchodu nejen s Evropskou unií, ale i s Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem.

Zajímavý trh pro české firmy

Srbský ministerský předseda obdivoval současný stav české ekonomiky, k němuž by se ta srbská ráda alespoň zčásti přiblížila. „Chtěl bych, abychom se učili od v současnosti nejrychleji rostoucího evropského hospodářství,“ prohlásil Vučič.

Za zajímavý trh pro české firmy označil Srbsko ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), stejně jako prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který spolu s třicítkou byznysmenů premiéra do Bělehradu doprovázel.

Podle Dlouhého zájem o srbský trh souvisí s připravovaným vstupem země do Evropské unie a lze také navázat na tradiční dobré vazby mezi oběma státy z dob bývalé Jugoslávie.

Největší českou investicí v Srbsku je v posledním období zmíněný projekt společnosti Mitas v Rumě. Roční produkce závodu Mitas Serbija, který zaměstnává 550 zaměstnanců, dosahuje hodnoty okolo miliardy korun. V Doroslovu v regionu Vojvodina investovala společnost Bridge Power Investment do výroby peletek, což představovalo pilotní investici do zpracování biomasy v regionu.

Srbsko se řadí do čtvrté desítky největších hospodářských partnerů Česka. Loňský obrat činil 691 miliónů eur, z toho český vývoz představoval 398 miliónů eur. Hlavními položkami českého exportu byla osobní auta a další dopravní prostředky. Mezi největší dovozní komodity do Česka patří měď a její slitiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám