Hlavní obsah

Řecko letos nezvládne získat miliardy z privatizace majetku

Řecko v letošním roce nedosáhne plánovaných příjmů z privatizace kvůli průtahům kolem prodeje práv na provoz 14 řeckých letišť, uvedl šéf řecké privatizační agentury HRADF Stergios Pitsiorlas. Atény se v rámci dohody o novém záchranném programu zavázaly, že letos privatizací získají 1,4 miliardy eur (téměř 38 miliard Kč).

Foto: Profimedia.cz

Letiště v Aténách

Článek

"Cíl 1,4 miliardy eur je nedosažitelný," uvedl Pitsiorlas. "Na druhou stranu se domnívám, že je reálné, že dosáhneme cíle pro rok 2016," dodal. Řecko hodlá v příštím roce z privatizace získat 3,7 miliardy eur, v roce 2017 by to pak mělo být 1,3 miliardy eur.

Řecko se loni předběžně dohodlo s německou společností Fraport, že jí prodá práva na provoz 14 řeckých letišť za 1,2 miliardy eur. Transakce však byla pozastavena poté, co se v lednu dostala k moci nová řecká vláda vedená premiérem Alexisem Tsiprasem. Nyní se sice Atény k dohodě vrátily, podle šéfa HRADF ji však zřejmě nedokončí včas na to, aby do prosince od Fraportu získaly peníze.

Fraport v srpnu uvedl, že již neočekává dokončení dohody v letošním roce. Pitsiorlas sice s letošním dokončením dohody počítá, upozorňuje ale, že bude několik měsíců trvat, než začnou práva na provoz letišť platit a než vláda obdrží od Fraportu peníze.

Silně zadlužené Řecko se v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 biliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám