Hlavní obsah

V Česku se po 20 letech objevila nebezpečná nemoc včel

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se po 20 letech objevilo nebezpečné onemocnění hniloba včelího plodu. Veterináři jej po upozornění včelařů v srpnu odhalili na dvou stanovištích v Peci pod Sněžkou a v Horním Maršově na Trutnovsku. Včelstva v obou ohniscích byla utracena a spálena, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mimořádné opatření platí v okolí pěti kilometrů od ohnisek nákazy.

"V ochranném pásmu byly chovatelům zakázány veškeré přesuny včelstev i matek, nařízeno provedení klinických prohlídek včelstev spojených s rozebráním díla a zajištění odběru směsného odpadu na dně úlu pro bakteriologické vyšetření," uvedl mluvčí.

Za hlavního původce hniloby včelího plodu jsou považovány dva druhy bakterií. Nákaza může být do chovu zavlečena při zalétávání včel, roji neznámého původu, infikovanými plásty, úly či včelařskými pomůckami.

Podezření hned hlásit

"Postižené larvy hynou ještě před zavíčkováním, nejčastěji ve stáří asi čtyř dnů. Dochází ke slábnutí včelstva. Typickým projevem je i mezerovitý plod. Léčba se v ČR nesmí provádět," uvedl Pejchal.

Doplnil, že hniloba včelího plodu se v Evropě objevuje například ve Velké Británii, Irsku, Švýcarsku či Norsku.

Zdroj nákazy u nyní zjištěných krkonošských případů se veterinářům nepodařilo spolehlivě určit. Při podezření na výskyt nákazy je včelař povinen upozornit krajskou veterinární správu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám