Hlavní obsah

Česká ekonomika na vrcholu, roste nejrychleji v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika má nakročeno k celoročnímu růstu HDP přes čtyři procenta a roste nejrychleji v Evropě. Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) potvrdil růst domácího produktu (HDP) ve 2. čtvrtletí meziročně o 4,4 procenta. Stejné číslo uváděl i předběžný odhad.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Odhad mezičtvrtletního růstu dokonce statistici proti předběžným údajům zvýšili z 0,9 na 1,0 procenta. Meziroční růst ekonomiky je největší od čtvrtého čtvrtletí roku 2007.

HDP roste podle analytiků v Česku vedle Irska (na potvrzené odhady růstu čeká) nejvýrazněji ze všech evropských zemí. Odráží tak příznivé trendy v ekonomice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z evropských zemí překonaly tříprocentní hranici růstu HDP ve druhém čtvrtletí Polsko, Slovensko a Španělsko. „Mezi zeměmi OECD pak ČR vykazuje třetí nejlepší výsledek, po rozvíjejících se ekonomikách Číny a Indonésie,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen.

Nejrychleji rostoucí ekonomiky hospodářsky vyspělého světa (země OECD)
1.Čína7
2.Indonésie4,7
3.ČR4,4
4.Polsko3,7
5.Slovensko3,1
5.Španělsko3,1
7.Švédsko2,9
8.Maďarsko2,7
9.USA2,7
10.Británie2,6
meziroční růst v % HDP ve druhém čtvrtletí 2015 podle dat dostupných k 28. 8. 2015: Zdroje dat: ČSÚ, OECD

Hospodářský růst byl podle statistiků rovnoměrně rozprostřen mezi odvětví tuzemské ekonomiky. Zpracovatelský průmysl vzrostl meziročně o sedm procent a růst stavebnictví dosáhl tempa 3,1 procenta. Výraznějším tempem rostla i všechna odvětví služeb. Obchod, doprava a ubytování zaznamenaly oproti loňsku růst o 2,8 procenta.

„Firmy i lidé utrácejí a investují”

Ministerstvo financí v červenci vylepšilo odhad letošního růstu na 3,9 procenta. Další ekonomové jsou ale ještě optimističtější. Například analytici Komerční banky v analýze z tohoto týdne předpovídají pro rok 2015 růst o 4,5 procenta a pro rok 2016 o 2,7 procenta.

„Už předběžný výsledek naznačil, že odhady HDP ČR pro letošní rok jsou zřejmě stále příliš pesimistické. Dnes zveřejněná struktura toto potvrzuje. Je velmi pravděpodobné, že letošní růst HDP se bude pohybovat nad čtyřmi procenty,” myslí si také ekonom Raiffeisen Bank Michal Brožka.

„Lidé i firmy věří v růst, utrácejí a investují. Naše průzkumy mezi vedoucími představiteli nejvýznamnějších českých firem ukazují, že většina z nich věří v růst tržeb za letošní rok a optimističtí jsou i ve střednědobém horizontu,“ řekl Jiří Moser ze auditorské a poradenské firmy PwC.

Reklama

Výběr článků

Načítám