Hlavní obsah

Ukrajina vyjednala s věřiteli prominutí části dluhu

Ukrajina uzavřela se skupinou zahraničních věřitelů dohodu o odpuštění části svého dluhu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková. Věřitelé prominou Kyjevu 20 procent jistiny dluhopisů a termín splatnosti zbylého dluhu se prodlouží o čtyři roky do roku 2019.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková s premiérem Arsenijem Jaceňukem

Článek

Jarešková označila dohodu za výhru pro obě strany. "Každý vyšel z této dohody dobře," uvedla ministryně podle agentury Reuters.

Ukrajina vedla od jara jednání o restrukturalizaci státního zahraničního dluhu v objemu 18 miliard dolarů (431 miliard korun). Jednání se kvůli rozdílným postojům táhla přes pět měsíců. Kyjev požadoval, aby věřitelé přistoupili na výrazné snížení jistiny svých dluhopisů, ti to ale dlouho odmítali a navrhovali jen prodloužení splatnosti. V posledním kole jednání, které trvalo dva týdny, se nakonec podařilo dospět ke kompromisu.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktu se separatisty na východě země pohybuje na pokraji státního bankrotu. Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že letos ukrajinská ekonomika klesne o devět procent.

Restrukturalizací zahraničního dluhu státu a státních organizací chce Kyjev ušetřit do roku 2018 více než 15 miliard dolarů. Restrukturalizace je součástí záchranného programu v objemu 40 miliard dolarů, na němž se země letos dohodla s MMF.

Reklama

Výběr článků

Načítám