Hlavní obsah

Levná ropa trápí i bohaté Norsko. Nezaměstnanost je nejvyšší za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti v Norsku je nejvyšší za deset let, k růstu počtu nezaměstnaných přispívá pokles cen ropy, který má negativní dopady na celou ekonomiku. Míra nezaměstnanosti za tři měsíce do konce července vystoupila na 4,5 procenta z 4,3 procenta v období duben až červen, uvedl norský statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ropný tanker

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že míra nezaměstnanosti zůstane na stejné úrovni jako v předchozím tříměsíčním období. Nezaměstnanost v Norsku je však stále nízká v porovnání s Evropskou unií, kde v červnu činila 9,6 procenta. Ze zemí EU byla nejnižší nezaměstnanost v Německu, a to 4,7 procenta.

Ačkoli země jako Španělsko mohou norskou míru nezaměstnanosti považovat za směšnou, v Norsku je neobvyklá vlna propouštění vnímána jako velké drama, uvedla ekonomka banky Nordea Thina Margrethe Saltvedtová.

Ropné firmy v čele se státní firmou Statoil letos propustily od půlky roku 2014, kdy začaly ceny suroviny klesat,  přes 20 tisíc lidí.

Norská vláda v průběhu roku 2015 snížila na sedminu investice Norského suverénního fondu, který patří mezi největší investiční fondy světa.

Snižují úroky

Norská premiérka Erna Soblergová na tiskové konferenci před začátkem dvoudenního zasedání kabinetu uvedla, že skandinávští producenti ropy musejí čelit stále větším problémům kvůli nízkým cenám této suroviny a kvůli rostoucí globální ekonomické nejistotě.

"Norská ekonomika není v krizi, ale máme zde problémy a ty jsou větší, než jsme až donedávna viděli," prohlásila. "Toto období je bouřlivé, je zde nejistota kolem globální ekonomiky a na norskou ekonomiku to má dopady stejně jako pokles cen ropy," dodala.

Norská centrální banka, zvaná Norges Bank, za posledních devět měsíců dvakrát snížila úroky a uvedla, že pravděpodobnost, že v září úroky sníží znovu, je 60 až 70 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám