Hlavní obsah

Letušky a stevardi ČSA budou tři dny stávkovat

• Aktualizováno

Letušky a stevardi Českých aerolinií vstoupí ve středu 26. srpna do stávky. Důvodem protestů, které potrvají tři dny, je snižování platů, které vedení ČSA prosadilo letos v únoru. Řekla to předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Petra Posová. Podle vedení společnosti je stávka nelegální.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Letušky ČSA a Korean Air při slavnostním galavečeru na Letišti Václava Havla

Článek

Po dobu stávky nebudou stávkující na palubě letadel. Stávkovou pohotovost drží letušky od konce května.

Podle odborů vedení Českých aerolinií se zástupci zaměstnanců nejedná konstruktivně. "Vzhledem k tomu, že vyjednáváme od října (2014) a bude září, tak nemáme zřejmě naději, abychom se dohodli u stolu. Proto jsme vyhlásili stávku," uvedla Posová. Jak velká část palubních posádek ve středu odmítne nastoupit do letadel a kolik letů Českých aerolinií stávka postihne, není možné zatím uvést, dodala.

„České aerolinie připravují sérii opatření, které zajistí standardní provoz všech linek společnosti, bez ohledu na stávku. Ve všech krocích, které v této souvislosti vedení ČSA činí, má podporu všech akcionářů,” řekl Novinkám mluvčí ČSA Daniel Šabík.

„Vedení ČSA považuje stávku vyhlášenou OOPL za nelegální,” dodal.

Piloti stávkovat nebudou

Stávkovou pohotovost spolu s letuškami původně vyhlásili i piloti Českých aerolinií. V polovině minulého měsíce ale od přípravy protestu ustoupili a dohodli se s vedením na navrhované podobě kolektivní smlouvy.

Podle Českých aerolinií průměrná hrubá mzda letušek klesla ze 43 845 korun v období mezi únorem až květnem 2014 na 31 985 korun v letošním únoru až květnu.

"K tomu je třeba započítat kapesné a stravné, které letos v květnu činilo 11 000 korun," uvedl už dříve Šabík. Hrubá mzda vedoucí kabiny ve stejném období letošního roku byla podle něj v průměru 39 591 korun.

České aerolinie loni snížily ztrátu na 631 miliónů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun. Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. ČSA zaměstnávají méně než 700 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám