Hlavní obsah

Slovenské elektrárny chtějí koupit i Číňané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská státní společnost China National Nuclear Corporation (CNNC) by měla do konce srpna předložit závaznou nabídku na koupi podílu italské firmy Enel ve slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárne (SE). Uvedl to ve čtvrtek slovenský ministr hospodářství Vazil Hudák.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Článek

Enel vlastní v SE zhruba dvoutřetinový podíl. Italská firma již dříve uvedla, že počítá s dokončením prodeje menšinového podílu v SE v letošním čtvrtém čtvrtletí. Zbývající akcie chce prodat poté, co slovenský podnik dokončí dva nové bloky v jaderné elektrárně Mochovce, napsala agentura Reuters.

Hudák uvedl, že na podíl Enelu v SE již podali závaznou nabídku dva uchazeči. Čínská CNNC nyní podle ministra provádí ve slovenském podniku hloubkovou kontrolu.

ČEZ nemá zájem

Podání závazné nabídky na podíl v SE již v červenci potvrdil český Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského. Dalším uchazečem o podíl je podle červencových informací konsorcium bratislavské rafinerie Slovnaft a maďarské státní energetické skupiny MVM.

Slovenská vláda vlastní v SE zhruba třetinový podíl. Již dříve uvedla, že by se v rámci prodeje podílu Enelu mohla pokusit získat nad slovenským podnikem většinovou kontrolu. Právě zájmem slovenské vlády stát se většinovým akcionářem zdůvodnila další česká energetická společnost ČEZ své rozhodnutí, že nabídku na koupi podílu v SE nepodá. Za riziko označila i prodražování dostavby Mochovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám