Hlavní obsah

Rusko marní šanci vydělávat na turistech, píše místní tisk

Turistika by pro Rusko, sužované krizí, mohla představovat zdroj velkých příjmů. Umožnila by samotným Rusům lépe poznat svou zemi a také by mohla zlepšit její pověst ve světě. Ale to se nestane, dokud „geopolitika” bude vítězit nad zdravým rozumem, napsal ruský internetový list Gazeta.ru.

Foto: Jeremy Hainsworth, ČTK/AP

Kočár pro turisty před Zimním palácem v Petrohradu

Článek

Jak se říkávalo za sovětských časů, zasedání státní rady pro turistiku bylo vzhledem k okolnostem historickou událostí. Konalo se začátkem týdne na Krymu a řídil je osobně prezident Vladimir Putin. [celá zpráva]

Hlavně je ale rozvoj turistiky v Rusku jedno z mála mírových témat v této bezmála válečné době plné sankcí, ohňů z potravin a vyhrocených sporů se Západem, komentuje list.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco oslabení rublu přimělo většinu Rusů, aby se rekreovali doma, pro zahraniční turisty znamená zlevnění. Vedle tradičních center turistiky Moskvy a Petrohradu se nyní podle Gazety stává pro cizince mnohem dostupnější i zbytek Ruska s nádhernou a rozmanitou přírodou a jedinečnou směsicí náboženství a kultur.

Turistika by mohla být velkou kapitolou příjmů, zatím ale její podíl na hrubém domácím produktu Ruska představuje nicotných 1,5 procenta.

Geopolitika vítězí

Jednou z hlavních zápletek jednání rady se ukázal nečekaně liberální nápad ministerstva kultury zrušit víza pro tranzit turistů z dvacítky zemí světa. Tedy návštěvníkům povolit, aby mohli 72 hodin setrvat na ruském území. Ministerstvo zahraničí bylo ale kategoricky proti.

Zjevně o sobě dává znát trauma z mnoha let neplodných jednání s Evropskou unií o zrušení víz. O tom se teď nedá ani snít.

Škoda, k liberalizaci turistiky pro cizince nejspíše nedojde. Prezident vybral kompromis: navrhl zjednodušit vízový režim pro jednotlivé kategorie turistů ze zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). Zdá se, že „geopolika" zase vyhrála nad zdravým rozumem, napsala Gazeta.

Bezpečnost Ruska by podle listu nijak strašlivě neutrpěla kvůli tomu, že by do země mohli jezdit bez víz turisté z 20 zemí světa, včetně Austrálie a Spojených států, pro něž Rusko představuje lákavou exotiku. Přece špióny víza nevyděsí.

Sjezdovky pro papaláše

Cizince, který touží podívat se do tajemného Ruska, nejednou odpudí přísný vízový režim. A Rusové, včetně personálu v hotelech, nehovoří anglicky, bez čehož se moderní turistický průmysl neobejde. Ani Rusy, ani cizince nemohou nevyděsit ceny letenek.

K přitažlivosti Ruska nepomáhá ani „zvláštní chování" některých skupin Rusů během odpočinku. V Soči mohou být celé sjezdovky uzavřeny, aby si zalyžovali vysoce postavení návštěvníci, kterých je čím dál tím víc, protože mnozí nesmějí na dovolenou do ciziny a další náčelníci zase dávají odjezdem na Krym či do Soči najevo své vlastenectví.

A v případě odpočinku privilegovaných vrstev tamní služby rády prohlubují segregaci mezi turisty. Ale cizinci sotva budou mít pochopení pro tyto ruské tradice, které ani Rusům nejsou příjemné, uzavírá list.

Anketa

Vyrazil/a byste jako turista/ka do Ruska?
Ano
52,5 %
Ne
47,5 %
Celkem hlasovalo 960 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko hrozí českým vývozcům květin embargem

Ruská veterinární a fytosanitární inspekce ve středu pohrozila českým vývozcům květin embargem a obvinila je, že navzdory varování dál přeprodávají do Ruska...

Výběr článků

Načítám