Hlavní obsah

Těžařská NWR se účetně vrátila do zisku, tržby firmě ale dál klesají

Aktualizováno

Těžební společnost New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, dosáhla v prvním pololetí letošního roku zisku 13 miliónů eur (asi 351 miliónů korun). Loni v pololetí vykázala ztrátu 57 miliónů eur (1,54 miliardy Kč). Vyplývá to z neauditovaných výsledků, které ve čtvrtek společnost zveřejnila.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov firmy OKD, která patří pod společnost NWR.

Článek

Tržby ale NWR klesly z 346 na 286 miliónů eur (asi 7,7 miliardy Kč).

Ziskové hospodaření NWR podle odborníků ovlivnil jednorázový příjem ve výši 49 miliónů eur z prvního čtvrtletí. V květnu uvedl tehdejší finanční ředitel firmy Marek Jelínek, že zmíněný nehotovostní příjem ve výši 49 miliónů NWR získala v důsledku změny tržní hodnoty konvertibilního dluhopisu, který vydala v rámci loňské restrukturalizace.

Hrubý provozní zisk EBITDA firmě meziročně výrazně klesl. Před rokem činil 19 miliónů eur (513 miliónů korun), letos je o více než čtyři pětiny nižší, a to tři milióny eur (81 miliónů korun).

NWR se také v prvním pololetí asi o pětinu snížila produkce uhlí. Loni firma vytěžila zhruba 4,5 miliónu tun uhlí, kdežto letos 3,612 miliónu. Proti loňsku v prvních šesti měsících klesl i objem prodejů jak koksovatelného, tak energetického uhlí.

Společnost vydala varování, že pokud bude pokračovat současný pokles v cenách uhlí, hrozí jí v příštím roce vysychání hotovostních fondů, upozornil server Patria.cz. Hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora ale označil zveřejněná čísla za mírně pozitivní zejména proto, že se alespoň ve druhém čtvrtletí podařilo zastavit sestupný trend na úrovni čistého cash flow.

Výsledky NWR a vývoj na trhu uhlí jsou důležité pro dceřinou firmu OKD. NWR chtěla už v minulém roce zavřít Důl Paskov společnosti OKD jako nerentabilní. Vláda se však s majitelem dohodla, že zachová těžbu do konce roku 2017, když stát zaplatí 600 miliónů korun na sociální programy pro horníky. Česká televize v červnu uvedla, že NWR kvůli zlepšeným výsledkům Dolu Paskov zvažuje pokračovat v těžbě i po roce 2017.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám