Hlavní obsah

Raiffeisenbank stoupl v pololetí zisk o 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Raiffeisenbank, která je pátou největší domácí bankou, stoupl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 30 procent na 1,33 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 16 procent na 227 miliard korun, sdělil ve středu mluvčí banky Tomáš Zavoral.

Foto: Milan Malíček, Právo

Raiffeisenbank na Karlově náměstí, Praha

Článek

"V průběhu prvního pololetí letošního roku se tuzemská ekonomika vyvíjela velmi dobře, a ve zdravém prostředí proto stoupala i poptávka po bankovních produktech, zejména pak po hypotečních a spotřebitelských úvěrech," komentoval výsledky generální ředitel banky Igor Vida.

K třicetiprocentnímu meziročnímu nárůstu zisku podle něj pozitivně přispěly vyšší čisté úrokové výnosy, vyšší výnosy z obchodování na finančních trzích a na nákladové straně pak nižší náklady na úvěrové riziko a nižší provozní náklady v důsledku úsporných opatření přijatých v minulých letech.

Rostly úvěry

Čisté úrokové výnosy Raiffeisenbank meziročně vzrostly o 6,9 procenta na 3,1 miliardy Kč. Čisté příjmy z poplatků meziročně klesly o 6,6 procenta na 926 miliónů Kč. Ostatní výnosy banky, které zahrnují především výnosy z operací na finančních trzích, stouply o 13,5 procenta na 666 miliónů Kč.

Objem poskytnutých úvěrů meziročně vzrostl o 13,1 procenta na 181 miliard Kč. Rostlo financování domácností (spotřebitelské úvěry a hypotéky) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 15,9 procenta na 167 miliard Kč. Provozní náklady meziročně mírně poklesly o 4,2 procenta na 2,4 miliardy Kč.

Z konkurenčních peněžních ústavů zveřejnila výsledky Komerční banka, které v pololetí stoupl čistý zisk meziročně o čtyři procenta na 6,6 miliardy korun. České spořitelně klesl čistý zisk o 5,9 procenta na 7,3 miliardy, ČSOB o dvě procenta na 7,1 miliardy korun. UniCredit Bank vykázala v pololetí čistý zisk 3,1 miliardy korun, což je o 26 procent více než před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám