Hlavní obsah

Většina stejných potravin stojí v Německu méně než v ČR

Dvě třetiny stejných potravin, které byly nakoupeny v Německu a posléze v České republice, jsou levnější v Německu. Plyne to z testu Potravinářské komory. Často je výrobek navíc nejen levnější, ale i kvalitnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cenový rozdíl byl podle komory i větší než třetina hodnoty. V průměru se potraviny nakoupí v ČR skoro o čtvrtinu dráž než u západních sousedů. Komora testovala dvacet produktů.

"Nejkřiklavějšími případem byly jahodová zmrzlina Carte ď Or, kde rozdíl činil téměř 37 procent, nebo tuňák v olivovém oleji Rio Mare s rozdílem 40 procent," uvedla mluvčí komory Dana Večeřová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upozornila, že například Kinder mléčný řez stojí o polovinu méně v Německu než v ČR.

Edizione speciale

Laboratorní testy pak dokázaly větší kvalitu německých výrobků, tvrdí komora. Ty německé obsahovaly například více masa nebo měly vyšší gramáž. Příklad je salámová pizza Dr. Oetker, která v české verzi obsahuje šest procent salámu (německá 12 procent), je o 10 gramů lehčí a vyrábí se v Polsku.

"Český spotřebitel ale lehce získá dojem, že si kupuje něco speciálního, protože v ČR se tato pizza s mizivým obsahem salámu honosně nazývá Edizione speciale," podotkla mluvčí.

Podobná situace je pak podle ní i u nealkoholických nápojů, které se v Německu sladí řepným cukrem, kdežto v ČR izoglukózou. Margarín Rama je zase v Německu o 10 procent tučnější, v ČR ale o 10 procent dražší.

Rozdíl kvality ukázaly i další testy

Podobné srovnání potravin v ČR a v Německu přinesl nedávno test Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Netýkal se cen, ale složení stejných potravin. Ukázalo se, že mnoho potravin má sice stejný obal, uvnitř jsou ale jiné. Rozdíly byly například u jogurtu Activia, nebo u slazených limonád. [celá zpráva]

Výrobci z řad nadnárodních koncernů se většinou odvolávali na jiné chutě Čechů.

Anketa

Nakupujete potraviny v zahraničí?
pravidelně
25,1 %
jen když mám příležitost
53,5 %
ne
21,4 %
Celkem hlasovalo 7919 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám